Menu

Posjet predstavnika Veleposlanstva SAD-a

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a, prva tajnica Maula Trishita te Nikolina Paić, Nina Čerkez i Miro Vrtar, boravili su u srijedu u Varaždinskim Toplicama, kako bi u razgovoru s predstavnicima gradske uprave doznali više o samom gradu te uvidjeli mogućnosti suradnje na različitim područjima.

Predstavljajući Varaždinske Toplice, gradonačelnica Dragica Ratković je istaknula da grad ima velike potencijale, spomenuvši izvore termomineralne vode, kao i činjenicu da Varaždinske Toplice imaju potencijal postati jedno od najjačih središta zdravstvenog turizma. Ukratko je opisala povijesni razvoj grada, od razdoblja kada je bio pod upravom Kaptola i Austro-Ugarske, istaknuvši i podatak da su još u 15. stoljeću Varaždinske Toplice imale obveznu 4-godišnju osnovnu školu. Naglasila je i da je grad oduvijek privlačio svojom ljepotom.

– Uvijek su svi voljeli dolaziti u Varaždinske Toplice. Prvi liječnik u Varaždinskim Toplicama Ivan Krstitelj Lalangue bio je iz Luksemburga, dok je prvi ljekarnik Josip Čabrijan, ujedno i osnivač Zavičajnog muzeja, bio iz Slovenije – kazala je Ratković.

Upoznala je predstavnike Veleposlanstva sa zdravstvenim sektorom, posebno istaknuvši Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice koja trenutno zapošljava oko 660 osoba. Kako bolnica funkcionira, članovi Veleposlanstva imali su priliku vidjeti iz prve ruke, tijekom kratkog obilaska ustanove kroz koju ih je proveo ravnatelj Denis Kovačić.

Gradonačelnica je goste upoznala i s činjenicom da Varaždinske Toplice imaju istaknute gospodarstvenike na području metalske i drvne industrije te one koji sve više ulažu u zdravstveni turizam. Kako bi se uvjerili na koji način funkcionira poduzetništvo u Varaždinskim Toplicama, predstavnici veleposlanstva obišli su tvrtke NABA Technology, Metal Obad i novu investiciju tvrtke “Bernarda” – hotel u izgradnji.

Kad je riječ o funkcioniranju Grada, Ratković je goste upoznala s djelokrugom i najvažnijim projektima Grada, posebno istaknuvši brigu za predškolski odgoj te uređenje senzomotorne dvorane u sklopu dječjeg vrtića. Vezano uz kulturu, toplička je gradonačelnica govorila o arheološkim iskopinama i Zavičajnom muzeju.

– Da bismo uredili arheološke iskopine, potrebno je pokrenuti investiciju u visini od oko 2 milijuna eura. Arheološke iskopine najvrjednije su kulturno bogatstvo našeg grada i njima bi trebao upravljati Grad – pojasnila je Ratković tijekom obilaska iskopina.

Prva tajnica Trishita bila je iznenađena bogatom poviješću Varaždinskih Toplica, kao i činjenicom da, iako su relativno mali grad, imaju jake gospodarstvenike.

Nina Čerkez istaknula je da vide veliku mogućnost za Hrvatsku u zdravstvenom turizmu, pa tako i za Varaždinske Toplice. Kazala je da je moguća vrlo dobra suradnja između SAD-a i Hrvatske na tom području, kroz ponudu opreme u zdravstvu gdje, napomenula je, SAD u ponudi ima doista vrhunske proizvode. Tu je i razmjena iskustava, od funkcioniranja zdravstvenog sustava u SAD-u, do odnosa između korisnika ustanova i zdravstvenog osoblja.

Vrtar je pojasnio kako je Veleposlanstvo formiralo timove čiji je zadatak obići niz manjih gradova i općina i upoznati te sredine. Mišljenja je da će projekt Spinalnog centra još više pozicionirati Varaždinske Toplice kao jedno od glavnih središta zdravstvenog turizma te da će grad imati velike benefite od tog projekta.

Nikolina Paić pojasnila je da veleposlanstvo objavljuje natječaje kojima su prioriteti kulturni, sportski, poduzetnički ili neki drugi programi koji moraju imati poveznicu s SAD-om. Spomenula je da i studenti koji su bili na bilo kakvoj razmjeni u SAD-u imaju pravo prijaviti se na natječaje za tzv. grantove koje dodjeljuje Veleposlanstvo.

1 — 17
2 — 17
3 — 17
4 — 17
5 — 17
6 — 17
7 — 17
8 — 17
9 — 17
10 — 17
11 — 17
12 — 17
13 — 17
14 — 17
15 — 17
16 — 17
17 — 17
13.02.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content