Menu

Poziv na radionicu u Varaždinskim Toplicama – izrada Strategije razvoja urbanog područja Varaždin u razdoblju 2021.-2027.

Grad Varaždin središte je prostorno-funkcionalne cjeline urbanog područja, koje obuhvaća i gradove Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice te 11 općina: Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Urbana područja uspostavljena su s jednim ciljem – ravnomjernim razvojem svih krajeva Hrvatske kroz regionalnu politiku ulaganja u budućnost, stvaranje novih radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja. Ovakav razvoj moguć je zbog financijske podrške europskih fondova i operativnih programa objedinjenih u mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) koje grad Varaždin želi iskoristiti u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Cilj ITU mehanizma je decentralizacija, odnosno definiranje zajedničkih smjerova razvoja, olakšavanje zajedničke provedbe projekata te nadilaženje administrativnih granica i stvaranje povoljnijeg okruženja urbanog područja u cjelini. Naglasak je na razvoju regija i jedinica lokalne samouprave tako da izravno i snažno doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu RH i EU u cjelini.

Preduvjet za korištenje ITU mehanizma je izrada Strategije razvoja urbanog područja Varaždin (SRUP). SRUP Varaždin predstavlja temelj za planiranje svih projekata na području jedinica lokalne samouprave koje su obuhvaćene urbanim područjem. SRUP prikazuje pristup održivom razvoju urbanog područja Varaždin unutar jasno određenog vremenskog razdoblja, utvrđujući hijerarhiju ciljeva za suočavanje s izazovima prepoznatim u analizi stanja.

 

Kako se možete uključiti?

 

Radionice su ključan dio strateškog planiranja – istinski održiv i pravedan razvoj moguć je samo kroz sudjelovanje što većeg broja stanovnika urbanog područja. Zato nam je važno da s nama podijelite ono što znate o potrebama svoje zajednice.

 

 

 

 

 

 

Radionica će biti održana u prostoru Kino dvorane “Ljubelj”,

Trg sv. Martina 14, Varaždinske Toplice

03.06.2022. od 9.00 do 10.30 sati.

Molimo prijavite se putem poveznice: https://forms.gle/XpgUS64nLMhB1yEAA

 

 

Na radionici ćete moći:

  • dobiti detaljne informacije o ITU mehanizmu, regionalnom razvoju i vrsti projekata koji se mogu financirati kroz ITU mehanizam;
  • dobiti informacije o analizi stanja;
  • sudjelovati u raspravi, predstaviti svoju viziju razvoja zajednice i dati prijedloge za definiranje razvojnih smjerova.

 

Poveznice za više informacija:

Službena stranica ITU mehanizma (Grad Varaždin)

Regionalni razvoj i ITU mehanizam (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU)

Kontakt za više informacija: jelena@mara.hr

19.05.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content