Menu

POZIV NA SAMOPOPISIVANJE S POMOĆU SUSTAVA e-GRAĐANI OD 13. DO 26. RUJNA 2021.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (u daljnjem tekstu: Popis 2021.) najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje, koje obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove, a njegova priprema, organizacija i provedba propisane su Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine („Narodne novine“, br. 25/20 i 34/21). Podaci koji se prikupljaju Popisom 2021. nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja. Kvalitetno planiranje i odlučivanje može se provoditi samo na temelju aktualnih službenih statističkih podataka. Cilj Popisa 2021. jest utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Ovogodišnji Popis jedinstven je u odnosu na sve dosadašnje po načinu prikupljanja podataka. Za razliku od dosadašnjih popisa stanovništva, za koje su se podaci prikupljali na tiskanim obrascima, za Popis 2021. podaci se prikupljaju digitalno. Modernizacija načina prikupljanja podataka ubrzat će obradu podataka Popisa 2021. i pojeftiniti cjelokupnu njegovu provedbu.

Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa. Popisuju se državljani Republike Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa 2021. imaju boravište u Republici Hrvatskoj. Svi individualni podaci prikupljeni Popisom 2021. statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku u skladu sa Zakonom o službenoj statistici.

Prvi digitalni Popis 2021. provodi se u dvije faze, od kojih je prva faza SAMOPOPISIVANJE, a druga TERENSKO POPISIVANJE.
U prvoj fazi Popisa (SAMOPOPISIVANJE) od 13. do 26. rujna 2021. građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva prijavom u elektronički sustav e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo, što znači da ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan.
U drugoj fazi Popisa (TERENSKO POPISIVANJE) od 27. rujna do 17. listopada 2021. na teren izlaze popisivači koji će, u osobnom intervjuu sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.
Situacija nastala zbog pojave bolesti COVID-19 postavila je mnoge izazove u gotovo svim društveno-ekonomskim područjima, pa tako i u provedbi Popisa 2021. Državni zavod za statistiku poduzet će u provedbi Popisa 2021. sve mjere za uspješno provođenje preporuka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Popis 2021. provodi se, u fazi samopopisivanja, prijavom u sustav e-Građani, koji omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Više informacija o Popisu 2021. može se naći na stranici www.popis2021.hr.

STVORIMO ZAJEDNO SLIKU HRVATSKE!

20.09.2021
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content