Menu

Pozivnica na otvorenje izložbe u srijedu 9. rujna 2020. u 18 sati u izložbenom prostoru starog Muzeja u Kneippovoj zgradi u Krapini

Na poziv organizatora izložbe Muzeja hrvatskog Zagorja i Muzeja krapinskih neandertalaca, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice je za potrebe otvorenja izložbe u srijedu 9. rujna 2020. u 18 sati u izložbenom prostoru starog Muzeja u Kneippovoj zgradi u Krapini, ustupio na korištenje vrijednu muzejsku građu koja se čuva u muzejskoj ustanovi.

 

Muzejski predmeti i građa posuđeni su za potrebe izložbe i kvalitetne prezentacije bogate lječilišne prošlosti Grada Varaždinske Toplice i izvora ljekovite termalne vode.

Djelatnici Muzeja iz bogatog fundusa u suradnji s glavnim kustosom izložbe Eduardom Vasiljevićem odabrali su za prezentaciju baštine Varaždinskih Toplica originalne nacrte za pregradnju Pučke kupelji iz 1876. graditelja Antuna Samobora, razglednicu s prikazom Konstantinove kupelji iz 1918. godine, fotografiju iz 19. stoljeća s prikazom rashladnog bazena uz kupelj cara Konstantina, originalni plan oktogonalnog bazena za rashlađivanje vode iz 1842., sliku Antuna Bahuneka iz 1976. s prikazom teme barbirenja ili puštanja krvi, originalni pribor za puštanje krvi iz balneološke zbirke, dokument o naredbi hrvatske vlade proti prekomjernom puštanju krvi iz 1876. kao i kartu s zaštitnim područjem izvorišta ljekovite vode iz 1878. godine.

 

Na navedenoj izložbi uz sve spomenute predmete Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice moći će se pogledati i originalni geološki uzorci iz profila bušotina 1 i 2.

Navedena izložba posvećena je ljekovitim izvorima i toplicama na području hrvatskog Zagorja.

07.09.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content