Menu

Prezentiran projekt formiranja 12 nogometnih centara za mladež

Nogomet svoju popularnost i masovnost u Varaždinskoj županiji u najvećoj mjeri duguje ogromnom angažmanu ljudi u nogometnim klubovima, kao i čelnika Županijskog nogometnog saveza Varaždin.

Suočeni izazovom u kojem je naglašeno pitanje opstanka nogometnih klubova zbog negativnog trenda prirodnog prirasta djece na području Varaždinske županije, čelnici Saveza osmislili su projekt formiranja 12 nogometnih centara. Naime, trenutni broj djece nije dovoljan kako bi se zadovoljile potrebe nogometnih klubova, ali i klubova u drugim sportovima.

– Problemi u natjecanjima mlađih dobnih kategorija izraženi su premalim brojem djece u pojedinim momčadima, nastupom djece u kategorijama u kojima nemaju pravo nastupa zbog dobi, kao i neodigravanjem utakmica zbog premalog broja igrača. Nadalje, sama kvaliteta trenažnog rada ne može biti na razini koja je potrebna za kvalitetan sportski razvoj djece unutar nogometne igre – rekao je Ivan Novak, glavni tajnik Županijskog nogometnog saveza Varaždin, na prvoj prezentaciji projekta formiranja nogometnih centara koja je održana u Varaždinskim Toplicama 10 travnja.

Na prezentaciji projekta bili su prisutni svi koji svojom uključenosti mogu pomoći u njegovoj realizaciji, Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica, predstavnici NK Mladosti i NK Poleta, ravnateljice škola i dječji vrtića s područja Varaždinskih Toplica i Ljubešćice te brojni pojedinci uključeni u rad s djecom i mladima.

– Okupljanje djece u Nogometne centre omogućuje veću kvalitetu rada trenera unutar pojedine kategorije. Dobne kategorije ograničene su na dva godišta što omogućuje homogenost skupina u kojima mladi sportaši mogu kvalitetnije razvijati svoja znanja, vještine i sposobnosti. Većom masovnošću unutar kategorija prestaje potreba za nepravilnim radnjama u natjecanjima, a sam trenažni rad i natjecateljski dio postaju atraktivni zbog konkurentnosti između igrača i momčadi nogometnih centara – dodao je Novak.

Prema ideji projekta klub nositelj kvalitete je NK Varaždin. Na području županije funkcionirat će pet škola nogometa: Podravina, Varteks, Sloboda, Novi Marof i Ivančica, te ono što je novost, 12 nogometnih centara. Osim Nogometnog centra Varaždinske Toplice, oformit će se još centri Sveti Đurđ, Jalžabet, Vidovec, Ludbreg, Turčin-Biškupec, Maruševec, Kućan-Trnovec, Petrijanec-Sračinec, Cestica, Lepoglava te Sveti Ilija.

– Nogometni centar čine najmanje dva nogometna kluba, a definiran je na temelju dva osnovna kriterija: osnovnih škola koje djeluje na području na kojem funkcioniraju klubovi centra i prometne udaljenosti između klubova Nogometnog centra. Svaki Nogometni centar radi kvalitetnog funkcioniranja sustava treba sadržavati organizacijsku strukturu u kojoj se nalazi voditelj Nogometnog centra, koordinator trenera, treneri za svaku pojedinu kategoriju i zapisničar – pojasnio je glavni tajnik Novak.

Na području rada budućeg Nogometnog centra Varaždinske Toplice djeluju dva nogometna kluba, toplička Mladost i Polet iz Tuhovca te se nalaze tri osnovne i tri područne škole s ukupno 577 učenika. Za rad, kao i treniranje te odigravanje utakmica koristit će se prostorije, odnosno tereni klubova Nogometnog centra, sportske dvorane i poligoni te prostori dječjih vrtića.

– Osmišljeno je i natjecanje nogometnih centara, a riječ je o zatvorenoj ligi u kojoj će sudjelovati svih 12 centara. Igrat će se dvokružnim bod sustavom. Svaki centar obavezno formira šest momčadi: prednatjecatelje (U-8), početnike (U-10), mlađe pionire (U-12), pionire (U-14), kadete (U-16) i juniore (U-18). Svaki Nogometni centar mora imati minimalno šest nogometnih trenera s najmanje C licencom – dodao je Novak.

Definirani su i troškovi natjecanje, pa će tako klubovi za troškove suđenja na domaćim utakmicama morati po natjecateljskoj sezoni osigurati 7040 kuna.

– Sve ovo radimo kako bismo podigli razinu kvalitete nogometa kroz sustavni rad s djecom i mladima. Jedino na taj način možemo u budućnosti osigurati i kontinuitet i kvalitetu u seniorskom nogometu. Ovakvim pristupom lakše će se prepoznati talentirani igrači koje će se usmjeravati u njihovom nogometnom i sportskom razvoju – zaključio je Ivan Novak.

1 — 5
2 — 5
3 — 5
4 — 5
5 — 5
16.04.2018
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content