Menu

Priopćenje za javnost ZMVT

Poštovani,

Obavještavamo Vas kako je u gradskom parku Marije Ružička Strozzi u Varaždinskim Toplicama u tijeku provedba projekta obnove i prezentacije zaštićene drvene tradicijske kuće iz 1801. g. Tradicijski objekt predstavlja originalni primjer očuvane autohtone tradicijske arhitekture na području Varaždinske županije, a brojni posjetitelji grada Varaždinske Toplice i Muzeja pokazuju interes za spomenutom kulturnom baštinom.
Projekt je na raspisani natječaj Ministarstva kulture RH kandidirao Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, jer se spomenuto vrlo vrijedno i zaštićeno kulturno dobro nalazi u sastavu Muzeja. Detaljnom analizom raznih stručnjaka koji niz godina surađuju s Muzejom na obnovi baštine grada Varaždinske Toplice, utvrđeno je da je potrebna cjelovita konzervatorsko- restauratorska i građevinska obnova te ozbiljni zahvat kako bi i u budućnosti objekt mogao biti jedinstveni spomenik i primjer očuvane tradicijske kulture i graditeljstva spomenutog područja.
Sredstva za program obnove osigurana su potpisanim ugovorom s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, dok program sufinanciraju Grad Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.
Radovi obnove u ovoj godini odnose se na konzervatorsko-restauratorske radove obnove specifičnog glinenog premaza žbuke s vanjske i unutarnje strane objekta, kao i na radove obnove starog glinenog poda koji se nalazi u unutrašnjosti kuće te očuvane drvene originalne stolarije.
Svi spomenuti radovi izvode se pod stalnim nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela iz Varaždina i firme s dozvolom na projektima obnove zaštićene kulturne baštine Republike Hrvatske, s ciljem što bolje obnove i moderne prezentacije kulturnog objekta.
Cilj programa Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice je kvalitetna muzejska interpretacija i prezentacija tradicijske kulture topličkog kraj, kao i proširenje kulturne ponude Muzeja. Projekt Muzeja nakon opsežne obnove uključit će u sljedećoj fazi detaljnu izradu nove muzeološke prezentacije stare kuće i bogate etnografske zbirke Muzeja, kao i opsežan stručni
Grad Varaždinske Toplice Mediji, tisak
rad na izradi novog multimedijalnog interpretativnog centra tradicijske kulture topličkog kraja. Navedeni programi uz spomenuto kandidirani su od strane Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Ministarstvu kulture RH za daljnje radove obnove u 2019. godini.
želja muzejskih djelatnika je u prvom redu očuvanje, ali i nova moderna kvalitetna prezentacija, te interpretacija tradicijske baštine prilagođena svim novim modernim zahtjevima kulturnog-turizma u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske i Varaždinske županije.

1 — 2
2 — 2
16.10.2018
Grad Varaždinske Toplice

Ostale Novosti

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content