Menu

PRVA MICRO:BIT RADIONICA U TOPLIČKOJ ŠKOLI

Iako su počeli proljetni praznici, učenici OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama željni su novih spoznaja i učenja pa su u četvrtak sudjelovali u  uvodnoj Micro: bit  radionici koju je za sve zainteresirane učenike od 5.do 8. razreda organizirao profesor fizike Žarko Tomičić.

Cilj je prve radionice, koja je trajala 90 minuta, bio upoznati učenike s nekim osnovnim blokovima naredbi u Microsoftovom block- editoru te ih vrlo brzo naučiti kako se njima koristi sa svrhom osmišljavanja vlastititih programa.

Tako su neki učenici od svog micro:bita napravili termometar dok su ga neki prilagodili da osjeti ubrzanje pri vožnji na biciklu. Osnovna ideja radionica je da učenici samostalno istražuju sve mogućnosti uređaja uz povremene instrukcije i objašnjenja učitelja. Na taj će način najbolje razvijati vlastitu kreativnost. Koliko će im na kraju sve to biti zabavno i zanimljivo ovisi o idejama koje će sami učenici imati te o volji i želji za realizacijom tih ideja. Ipak, kako ne bi nestao interes na budućim radionicama, učitelj Žarko će osmisliti zanimljive zadatke kao poticaj učenicima petih i šestih razreda te isto tako malo teže zadatke za sedme i osme razrede. To im može biti ishodišna točka za vlastite samostalne projekte. Učitelj ističe kako je najvažnija maksimalna uključenost i angažman učenika koji moraju biti u središtu nastavnog procesa.

Micro:bit je mini računalo ili kako ga još neki zovu, mikro-kontroler, a sastoji se od 25 LED dioda koje služe kao izlazne grafičke jedinice te od dvije tipke koje služe kao ulazne jedinice. Osim ovih tipki, micro:bit osjeća okolinu pomoću nekoliko senzora. To su senzor ubrzanja, senzor temperature i osvjetljenja. Osnovna svrha micro:bita je razvoj vještina vezanih uz programiranje i kreiranje igara. Uređaj je moguće programirati i prilagoditi za veliki raspon aktivnosti, od mjerenja vezanih uz pokuse iz fizike do upravljanja robotima. Osim toga moguće je na lak način kreirati razne igrice korištenjem ulaznih jedinica i LED ekrana. BBC je omogućio široku upotrebu ovog uređaja pa je tako preko IRIM-a (Institut za razvoj i inovativnost mladih) došao i u Hrvatsku.

BBC micro:bit je nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školamane samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

1 — 3
2 — 3
3 — 3
18.04.2017
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content