Menu

SJEĆANJE NA HOLOKAUST U TOPLIČKOJ ŠKOLI

U povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti učenici Povijesne grupe naše škole prezentirali su projekt Šafran.

Žuti šafrani posađeni su u školskom ružičnjaku u  znak sjećanja na milijun i pol židovske djece te tisuće druge djece koja su umrla u holokaustu. Lukovice šafrana, zasađene sredinom listopada prošle godine, ovih dana su žuti pupoljci, a ima i prekrasnih žutih cvjetova. Žuta boja simbolizira žutu zvijezdu koju su Židovi morali nositi pod nacističkom vlašću. Cvijeće nas podsjeća na svu djecu koja su izginula. Procvjtali šafrani zapravo su simbol neminovnosti ili mogućnosti da će čak i nakon najstrašnijih događaja opet započeti novi život i da se možemo nadati kako će život biti bolji nego prije. Cvijeće nas na neki način  uvjerava da na svijetu još ima ljepote i nade u budućnost. U sadnji ovoga cvijeća ima nečeg posebnog; javljaju se u nama istovremeno i osjećaj tuge, i suosjećanja, i pieteta, ali i vjere u ljepšu i vedriju budućnost.

Projekt Šafran prezentirali su učenici Marko Dvorski, Veronika Dvorski i Stella Prstec zajedno sa svojim učiteljem povijesti Dragom Ilićem koji ih je vodio i pripremao za ovaj projekt.

1 — 2
2 — 2
29.01.2017
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content