Menu

Studenti graditeljstva u sklopu terenske nastave posjetili Varaždinske Toplice

Studenti trećeg semestra diplomskog studija graditeljstva su u sklopu terenske nastave iz kolegija Revitalizacije, konzervacije i restauracije građevina, u subotu 25. siječnja 2020. posjetili Varaždinske Toplice. U Toplicama je trenutno u tijeku obnova i restauracija nekoliko važnih povijesnih ali i kapitalnih objekata te nas je u tu svrhu dočekala i ugostila ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, prof. Spomenka Vlahović. U pratnji troje nastavnika, mr.sc. Ivana Muhovca, dr.sc. Vesne Pasccutini-Jurage te doc.dr.sc. Matije Oreškovića, ekipa Graditeljstva se sa ravnateljicom muzeja susrela rano ujutro ispred obnovljene tradicijske drvene seoske kuće iz 1801. g., spomenika pučkog graditeljstva.

Na licu mjesta se od ravnateljice dobio detaljan uvid u složenu problematiku konzervatorsko-restauratorskih radova obnove povijesne etno-kuće a posebno njenog krovišta od ražene slame (koje je izvodio majstor krovopokrivač Stjepan Španić iz Bočkovca). Navedenim radovima uspješno je završen muzejski projekt spašavanja tradicijskog krovišta etno kuće u Varaždinskim Toplicama, a ujedno je to i dobar primjer kako se kvalitetnim projektom i organizacijom mogu spasiti od daljnjeg propadanja tradicijske građevine u kontinentalnom dijelu Hrvatske (Vlahović, S. Tradicijska etno kuća iz varaždinskih toplica konzervatorsko–restauratorski radovi obnove krovišta etno kuće 2006. i 2007. godine, UDK 398.341: 72.02 Varaždinske Toplice).

Nakon razgledavanja povijesne etno-kuće nastavili smo i obišli kompleks topličkog kaštela, crkvu Sv. Martina te Zavičajni muzej Varaždinske Toplice u kojem smo također odslušali kratko predavanje ravnateljice. Nakon toga, nastavilo se prema arheološkom lokalitetu Aquae Iasae na kojem se od ravnateljice i voditeljice restauracije moglo čuti zanimljivo i detaljno predavanje o povijesti lokaliteta, početku i stanju radova te planovima za budućnost.

Poslije napuštanja arheološkog lokaliteta, uspjelo se „izvana“ pregledati stanje obnove i rekonstrukcije dva kapitalna objekta Varaždinskih Toplica, Hotel Minerva na kojem se trenutno provodi energetska obnova te hotel Bernarda koji se u potpunosti rekonstruira i dograđuje. Ovom jednodnevnom terenskom nastavom studenti su dobili vrijedan uvid u stanje na terenu, uvid u struku te način funkcioniranja praktičnih radova na obnovi. rekonstrukciji i restauraciji graditeljskih objekata. Također se na kraju dana i povratka u Varaždin spoznalo, kako se vrijedne i znamenite stvari (objekti ali i radovi) ponekad nalaze praktički „pred nosom“ te da naš kraj skriva znatne povijesne graditeljske vrijednosti za koje se ne smije dopustiti da nestanu i iščeznu!

U tom smislu, puno se zahvaljujemo ravnateljici Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, prof. Spomenki Vlahović na njenom poklonjenom vremenu i znanju te ustrajnosti koju pokazuje te joj želimo puno uspjeha u njenim daljnjim pothvatima!

Također velika zahvala ide i našoj suradnici, pročelnici Konzervatorskog ureda Varaždin, dr.sc. Vesni Pasccutini-Juraga na pomoći pri organizaciji terenske nastave te detaljnim i stručnim predavanjima i pripomoći na kolegiju tijekom semestra.

 

Izvor: unin.hr

27.01.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content