Menu

Studijsko putovanje učitelja

Povodom Svjetskog dana učitelja toplički su se učitelji i djelatnici škole uputili s druge strane gore –  u Križevce.  Vođeni mišlju da je sramota biti stranac u svome zavičaju svi su pomno slušali vodiča profesora povijesti i geografije Dragu Ilića koji svako putovanje začini zanimljivostima iz povijesti i aktualnostima. Slušajući glazbu koja je tematikom pratila milovidne pejzaže sjevernih i zapadnih padina Kalnika, došli su do Gornje Rijeke. U Gornjoj Rijeci nalazi se glasoviti dvorac obitelji Erdody – nijemi svjedok burne prošlosti kalničkog kraja. Najpoznatija stanovnica dvorca bila je  grofica Sidonija Rubido Erdody, a zanimljiv podatak  je da je ona jedina žena koju je Vlaho Bukovac naslikao na zastoru Hrvatskog narodnog kazališta. Na toj slici poznatoj kao “Hrvatski narodni preporod” Sidonija je naslikana u pratnji Ivana Kukuljevića Sakcinskog čije ime ponosno nosi toplička škola.

Nakon razgleda dvorca i perivoja slijedio je nastavak putovanja do kraljevskog i biskupskog grada Križevaca. U gradu štatuta i sjedištu grkokatoličkog biskupa razgledali su grkokatoličku katedralu Presvetog Trojstva i poslušali zanimljivo predavanje časne sestre o grkokatoličkoj vjeri. Profesor Ilić poveo ih je i u razgled  ostalih znamenitosti grada, crkve sv. Marka Križevčanina, crkve sv. Križa u kojoj se nalazi glasovita slika Krvavi sabor križevački i umjetnički vrijedno djelo –  oltar sv. Križa koji je prenesen iz zagrebačke katedrale.

Ručkom i druženjem uz pjesmu na Seoskom turizmu Rakić završili su ovo studijsko putovanje koje će zasigurno dugo pamtiti po slikovitim pejzažima, znamenitostima Križevaca i dobroj atmosferi u oazi mira na seoskom imanju.

1 — 3
2 — 3
3 — 3
10.10.2018
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content