Menu

Sudjelovanje na Rimskim igrama u Ptuju 20. 08. 2016.

U subotu, 20. kolovoza 2016. godine, građani Varaždinskih Toplica u pratnji gradonačelnice Goranke Štefanić i predstavnika Gradskog vijeća, a u organizaciji Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice sudjelovali su na 9. Rimskim igrama u gradu Ptuju na poziv „Društva za rimsko zgodovinu in kulturu Ptuj“.
Uz ravnateljicu Muzeja Spomenku Vlahović u službenom programu predstavljanja bogate rimske povijesti Varaždinskih Toplica sudjelovali su članovi Motokluba „Aquabikers“ iz Varaždinskih Toplica, članice Udruge žena „Naši cajti“, predstavnici Planinarskog društva „Tonimir“ iz Varaždinskih Toplica, fizioterapeuti „Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju“ Varaždinske Toplice i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždinske Toplice Lana Husnjak.
U svečanoj povorci gradom predstavljena je Legija Gemina XIIII i bogata rimska povijest antičkog naselja Aquae Iasae.
Gradonačelnica Varaždinske Toplice Goranka Štefanić, u pratnji ravnateljice Muzeja i uz ostale visoke goste programa, sudjelovala je svečanom prijemu u gradskoj vijećnici Grada Ptuja kojeg je upriličio gradonačelnik Ptuja Miran Senčar.
U rimskom taboru u mjestu Štuki kod Ptuja izveden je scenski prikaz prinašanja žrtve božici Dijani-Luni kojeg su izvele volonterke Grada Varaždinskih Toplica na temelju arheološkog otkrića mramornog kipa božice Dijane-Lune koji je otkriven prilikom istraživanja u antičkom lokalitetu u sloju sjeverno od rimskog izvorišnog bazena na antičkom forumu. Autorica scenskog prikaza rimske žrtve je ravnateljica Muzeja Spomenka Vlahović. Svečani scenski prikaz uzveličale su Legija Gemina XIII i Legija Gemina XIIII.
Iz Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i u ime svih sudionika zahvaljuju svim sponzorima na omogućavanju odlaska u Ptuj. Zahvaljuju Gradu Varaždinske Toplice, Udruzi vinogradara i voćara „Sv. Martin“ iz Varaždinskih Toplica te slastičarnici „Nympha“ iz Varaždinskih Toplica na svim prilozima kako bi se omogućio odlazak građana Varaždinskih Toplica i predstavila bogata rimska povijest arheološkog lokaliteta na najvećem okupljanju Rimljana u regiji.

1 — 3
2 — 3
3 — 3
23.08.2016
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content