Menu

Svečano otkrivena Stopa sv. Martina

U organizaciji Grada Varaždinskih Toplica, Turističke zajednice i Udruge žena “Naši cajti” u četvrtak je u Varaždinskim Toplicama svečano otkrivena Stopa sv. Martina čime su Varaždinske Toplice ušle u obitelj desetak gradova i općina u Hrvatskoj te dvjestotinjak širom Europe koji štuju ili su posvećeni svetom Martinu.

– Iznimno nam je drago da smo postali dio kulturnog itinerara “Putevima svetog Martina”. Pridružili smo se gradovima i općinama ne samo iz Hrvatske već i iz cijele Europe koje štuju ili su posvećene svetom Martinu – izjavila je direktorica Turističke zajednice Varaždinskih Toplica Lana Husnjak.

Stopa svetog Martina otkrivena je ispred župne crkve sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplica, a osim kulturne i tradicijske vrijednosti Stopa je jedan mali novitet u turističkoj ponudi Varaždinskih Toplica.

– Toplice temelje svoj razvoj na kulturnoj i povijesnoj baštini i drago nam je da smo na ovaj način obilježili blagdan svetog Martina. Kulturni put planiramo u budućnosti povezati s drugim gradovima i općinama. Nadamo se da će to s vremenom zaživjeti i da ćemo na taj način privući grupe koje će obilaziti gradove posvećene svetom Martinu – naglasila je Husnjak.

Uz brojne građane i članice Udruge žena “Naši cajti” te topličke osnovnoškolce, koji su izveli prigodan program, na otkrivanju Stope bila je i gradonačelnica Goranka Štefanić. Naglasila je da su se Varaždinske Toplice, otkrivanjem Stope svetog Martina, ušli među desetak gradova u Hrvatskoj te dvjestotinjak širom Europe.

– Ovo je dio kulturnog odnosno vjerskog turizma i svi oni koji idu putem svetog Martina mogu svratiti u Varaždinske Toplice i župu svetog Martina. Već sada ima najava da će stizati hodočasnici, a odaziv Topličanaca prilikom otkrivanja Stope dokaz je da smo ponosni na činjenicu da pripadamo velikoj obitelji gradova i općina posvećenih svetom Martinu – kazala je Štefanić.

Vlč. Stjepan Mostečak, govoreći o svetom Martinu, naglasio je da je on kao biskup prije svega pomagao siromašnima i obilazio svoje župe i župljane. Više se družio s jednostavnim ljudima nego s velikašima tog vremena.

– Ovdje smo danas otkrili stopicu svetog Martina. To je jedan simbolički znak Martinovih putova. Bilo bi dobro da mi u sebi pronađemo gdje u nama živi sveti Martin i da onda pokažemo u svom životu da smo nešto od njega naučili. Sveti Martin jedan je od svetaca milosrđa kojeg svakako u ovoj godini možemo štovati – poručio je vlč. Mostečak.

Inače, izradu Stope svetog Martina novčanom donacijom pomogla je predsjednica Udruge žena “Naši cajti” Dragica Ratković dok je Grad na sebe preuzeo obvezu plaćanja godišnje članarine.

1 — 7
2 — 7
3 — 7
4 — 7
5 — 7
6 — 7
7 — 7
11.11.2016
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content