Menu

SVEČANOM PRIREDBOM I ODLASKOM NA IZLOŽBU IVAN KUKULJEVIĆ SAKCINSKI PROSLAVILI DAN TOPLIČKE ŠKOLE

Već tradicionalno, krajem mjeseca svibnja, a uz rođendan Ivana Kukuljevića Sakcinskog, zaslužnog za uvođenje hrvatskoga jezika u javnu uporabu, toplička škola svečanošću obilježava  Dan škole koja ima tradiciju dugu više od 5. stoljeća.

Ova je školska godina za učenike i učitelje naše škole bila bogata sadržajima i aktivnostima, stoga nisu izostali ni izvrsni rezultati.  Ponosimo se njihovim uspjesima i marljivim radom kojim su dostojno predstavljali našu školu na brojnim natjecanjima, smotrama i projektima diljem Lijepe Naše.

Obilježavali smo i sve važnije datume  hrvatske povijesti, ugostili smo književnike, održavali smo razne radionice i seminare, sudjelovali smo na smotrama i natjecanjima, uz školski ružičnjak dobili smo i naš „Vrtek“, brinuli smo se o okolišu sudjelujući u Zelenoj čistki.

Voditelji grupa su s učenicima osmislili i pripremili svečan, zanimljiv i kreativan kulturno – umjetnički program u kojem su uživali brojni gosti, učenici, učitelji i svi djelatnici škole.

Program su otvorili Dječji tamburaški orkestar i zbor izvodeći himnu pod vodstvom učitelja glazbene kulture Zlatka Pipleka. Izveli su i  Tamburaške epizode J. Andrića: 2.stavak – Osječko jutro i V.stavak-Zagrebačka lira, a program su završili tamburaši početnici izvodeći pjesmu Hrvatskoga zagorja Miš mi je polje popasel  i narodnu pjesmu Kad čuješ tambure.

Da je važno čuvati svoj hrvatski jezik,  voljeti svoju domovinu i živjeti u zajedništvu  izrekli su  učenici krasnosloveći domoljubne pjesme.

Učenici Literarne družine, Lovro Bujanec i Ivan Bedeković, krasnoslovili su domoljubnu pjesmu  Moj dom Silvije Strahimira Kranjčevića. Njih je pripremila učiteljica Ana Lodeta.

Učenice 6.a razreda, Petra Gjud i Helena Svetec, krasnoslovile su pjesmu Petra Preradovića Rodu o jeziku, a pripremila ih je pripremila učiteljica hrvatskoga jezika Sanja Habek.

Povijesna grupa škole je, pod vodstvom svoga mentora Drage Ilića, a povodom rođendana Ivana Kukuljevića, obišla grob njegova oca, Antuna Kukuljevića čije ime uz Ivana Kukuljevića ponosno nosi naša škola. Na grob su položili vijenac, a  posijetili su i Spomenik hrvatskome jeziku i na taj način odali počast Kukuljevićima koji su važan dio, ne samo topličke povijesti i škole, već i hrvatske povijesti. Oni su pripremili i referat vezan uz Dan škole koji je pročitao Ivan Turkalj.

Dramsko –  recitatorska skupina nižih razreda koju vodi učiteljica Biserka Bešenić pripremila nam je scensku igru Grigora Viteza Dohvati mi, tata,  mjesec, a članovi Literarne družine, koju je pripremala učiteljica hrvatskoga jezika Ana Lodeta, izveli su jednu od Šenoinih najpopularnijih Povjestica, Postolar i vrag. Modernom izvedbom ove šaljive povjestice učenici su oduševili i nasmijali gledatelje te zaradili gromoglasan pljesak.

Ove je školske godine već  šesta generacija osmaša topličke škole polagala ispit iz njemačkoga jezika za Njemačku jezičnu diplomu, a za ispit ih je pripremala učiteljica njemačkoga jezika Mara Malenica.  Herr Ulrich Dronske, stručni suradnik i koordinator za njemački jezik i Frau Gertrud Rehner – Braisch su im uručili jezične diplome. Učiteljica Mara Malenica je pripremila i  Jelenu Vugrinec koja je krasnoslovila pjesmu Ernesta Ginsberga Trauriger Abzählreima učenici 6.a razreda su pjevali i svirali pjesmu Wir werden immer großer.

Posebno nas je obradovalo i to što se župan Varaždinske županije gospodin Predrag Štormar odazvao pozivu na našu svečanost obilježavanja Dana škole. Župan je u prigodnom govoru pohvalio rad topličke škole i izvrsne rezultate te se osvrnuo na važnost korištenja modernih tehnologija i suvremenih metoda u nastavi.

Ravnateljica škole gospođa Goranka Štefanić je na kraju programa istaknula sve uspjehe učenika i učitelja koje su postigli tijekom školske godine, a zatim je sve prisutne pozvala da razgledaju  postavljene izložbe, prezentacije i radove učenika. Istaknula je i eTwinning projekt „Open minds“ koji je započeo ove školske godine, a vode ga pedagoginja Hermina Šinjori s članovima Vijeća učenika i učiteljica Mirjana Bartolić s učenicima 1. a razreda.

Surađuje se s Osnovnom školom „Antonio González Álvarez“ iz Seville u Španjolskoj, najvećim dijelom u online obliku, putem eTwinning portala za međunarodnu suradnju škola. S učenicima iste dobi iz Španjolske, naši učenici izmjenjuju crteže, filmiće, fotografije, pisma i prezentacije te dijele najljepše doživljaje iz školske godine.

Izložbu starih fotografija naše škole i Varaždinskih Toplica   je priredila učiteljica likovne kulture Dora Bakek.

Članovi Filatelističke skupine topličke škole su uz pomoć učiteljice Mirele Glavnik, knjižničara Domagoja Španića te filatelističkog stručnjaka Josipa Jelenečkog također izložili svoj pano.

I učenici Posebnog odjela su bili kreativni. Učenice su, u sklopu građanskoga odgoja učile o kulturi odijevanja i stanovanja te su za završni projekt izradile lutku koju su nazvale Dama. Dječaci su proučavali ekosustave i izradili park dinosaura. Njihove voditeljice su defektologinja Bojana Polansky i učiteljica Mirela Glavnik.

Učitelji škole su, nakon svečanosti i prigodnog domjenka, otišli na izložbu Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta u palaču Sermage. Toplička škola ponosno nosi njegovo ime jer je Ivan Kukuljević Sakcinski bio i učenik topličke škole, stoga je odlazak na izložbu bio najljepši mogući završetak obilježavanja Dana topličke škole.

1 — 13
2 — 13
3 — 13
4 — 13
5 — 13
6 — 13
7 — 13
8 — 13
9 — 13
10 — 13
11 — 13
12 — 13
13 — 13
31.05.2017
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content