Menu

Svjetski poznate operne arije u interpretaciji vrhunskih glazbenih umjetnika oduševile publiku u Varaždinskim Toplicama na festivalu Noctes Aquae Iasae

Nakon dvije sjajne umjetničke klavirske večeri u nedjelju navečer zvijezde su još malo sjajnije zasjale od oduševljenja. Naime, pred publikom na arheološkom nalazištu, kao u najljepšoj glazbenoj razglednici, nastupili su vrsni, svjetski poznati operni pjevači uz pratnju Gianfranca Pappalarda Fiumare. Ovo je bio i zadnji dan 3. izdanja Festivala, a Gala koncertom obilježen je i završetak obilježavanja 30. obljetnice Varaždinske županije.

Atraktivne operne arije, razigrane ritmovima Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih poznatih kompozitora pružile su posjetiteljima doživljaj za pamćenje. Roberto Cresca, svojom je razigranošću opčinio posjetitelje, Alessio Quaresima Escobar baritonom je otplovio u neslućene glazbene dubine, a drage dame i vrhunske umjetnice na svoj su način interpretirale neke od najpoznatijih arija na svijetu. Martina Tomčić još je jednom pokazala zašto je toliko cijenjena i često u poziciji da evaluira glazbene klasične vještine, Jelena Štefanić svojim je zvonkim sopranom jednostavno začarala sve oko sebe, a Eva i Sofija interpretacijskom su svježinom dočarale svu ljepotu poznatih djela još poznatijih kompozitora. Baš kao i muške kolege i operne pjevačice već su imale priliku nastupati na pozornicama širom svijeta i prava je sreća imati ih prigodu slušati i u Hrvatskoj.

-Današnjim koncertom završavamo trodnevni festival klasične glazbe u Varaždinskim Toplicama. U naše mjesto stigli su umjetnici svjetskog glasa i najpoznatije pozornice kao što su milanska Scala i Carnegie Hall zamijenili pozornicom pod vedrim nebom. Pred ovim događanjem je blistava budućnost, što je vidljivo i po broju posjetitelja. Ovo je treća godina održavanja, a porast je u odnosu na prošlu godinu udvostručen. Nadam se da će upravo Noctes Aquae Iasae postati naša glavna manifestacija – izjavila je gđa. Ratković, gradonačelnica grada Varaždinske Toplice.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je Festival upotpunio ovogodišnji raznolik i bogat program obilježavanja Dana Varaždinske županije.

-Ovim Festivalom na jedan prekrasan način zaokružili smo tjedan posvećen Varaždinskoj županiji. Život se sastoji od trenutaka kojih se sjećamo kroz cijeli život, a upravo ovaj koncert, odnosno ovaj festival na ovom prekrasnom arheološkom lokalitetu čine taj magičan trenutak i uvjerena sam kako ćemo svi odavde otići s jednom prekrasnom emocijom. Varaždinska županija i dalje će podupirati ovakva i slična događanja, kao i udruge, organizacije, samostalne umjetnike, jer svi oni kreatori su naše kulture i baštine, oni su duša svoje općine, svog grada, a u konačnici i Varaždinske županije – rekla je zamjenica Zagorec zahvalivši se svim umjetnicima, a posebno idejnoj začetnici Festivala Jeleni Štefanić koja je svoju ideju pretočila u ovu uspješnu manifestaciju koja Varaždinskim Toplicama daje dodanu vrijednost kada je u pitanju razvoj kulturnog turizma.

Gala koncert svojim su dolaskom uveličali g. Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, gđa. Silvija Zagorec, dožupanica, gradonačelnica grada Varaždinske Toplice, gđa. Dragica Ratković, g. Neven Bosilj, gradonačelnik grada Varaždina sa suprugom, g. Damir Habijan, saborski zastupnik, Natalija Martinčević, saborska zastupnica i mnogi drugi te oduševljenim pljeskom pozdravili umjetnike.

-Na zadnjoj festivalskoj večeri okupilo se više od 700 posjetitelja, a ukupan broj posjetitelja veći je od 1300. To je pokazatelj da kod nas postoji publika koja prepoznaje vrijednost klasične glazbe i želi u svom kraju pozdraviti svjetske zvijezde te uživati u njihovim jedinstvenim izvedbama. Sama činjenica da su oni, s već ispunjenim rasporedima, odabrali za svoj nastup Varaždinske Toplice govori puno o budućnosti i kvaliteti koncepta samog Festivala. Ovaj projekt Turističke zajednice Varaždinskih Toplica i Jelene Štefanić za cilj ima da ovaj festival postane prepoznatljiv u ovom dijelu Europe, osim po vrhunskoj glazbi i po ljepoti očuvane arheološke baštine – zaključila je Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice grada Varaždinske Toplice.

1 — 13
2 — 13
3 — 13
4 — 13
5 — 13
6 — 13
7 — 13
8 — 13
9 — 13
10 — 13
11 — 13
12 — 13
13 — 13
11.09.2023
Grad Varaždinske Toplice

Ostale Novosti

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content