Menu

Topličani Svjetski dan voda proslavili ‘Odom radosti’ i članstvom u Europskoj Asocijaciji Povijesnih Termalnih Gradova

Varaždinske Toplice od 2022. godine punopravna su članica Europske Asocijacije Povijesnih Termalnih Gradova (EHTTA), a ujedno i punkt na kulturnoj ruti Vijeća Europe. Bila je to idealna prilika da se to prigodno obilježi u okviru Svjetskog dana voda, što je ujedno i prva službena aktivnost Grada u sklopu članstva u spomenutoj asocijaciji.

Za mještane Varaždinskih Toplice i sve zainteresirane posjetitelje organiziran je besplatan koncert u znaku Beethovenove ‘Ode radosti’ koja je danas službena himna Europske unije. ‘Odu radosti’ izveli su učenici puhačke sekcije Glazbene škole u Varaždinu, a povezanost Ludwiga van Beethovena i Varaždinskih Toplica objasnila je Lana Husnjak, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinskih Toplica.

– Činjenica je da je Beethoven dosta boravio po razno raznim termalnim lječilištima, tako da je Deveta simfonija nastala u jednoj od njih. Iz tog razloga većina gradova koji su dio ove priče Europske Asocijacije Povijesnih Termalnih Gradova obilježava Svjetski dan voda upravu uz ovu skladbu – rekla je Husnjak te dodala kako Varaždinske Toplice svoj nastanak duguju upravo svom magičnom izvoru koji je opstao kroz sve vremenske epohe.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković iznimno je ponosna što se Toplice sada mogu pohvaliti članstvom u značajnoj europskoj asocijaciji.

– Ovo je veliko priznanje za naš grad i dostojno ćemo to proslaviti na Svjetski dan voda, koje život znače i moraju biti dostupne svakom građaninu bez iznimke, uz obavezu da ih čuvamo svakog dana. A biti na kulturnoj ruti Vijeća Europe nije mala stvar, naše Toplice to svakako zaslužuju. Odom radosti želimo simbolično poslati poruke radosti, razumijevanja, tolerancije i jedinstva, što nam je danas potrebno više no ikada. S nadom u bolje sutra, uživamo u glazbi na najznačajnijem arheološkom lokalitetu regije – Aquae Iasae – poručila je Ratković.

Profesor trube iz Glazbene škole u Varaždinu Marko Prepelić naglasio je kako je ovo izvrsna prilika da se djeca malo maknu iz učionica, posebice nakon zatvorenosti radi covida i restrikcija nastupa i zabave na otvorenom.

– Prije epidemije naša Glazbena škola imala je diljem Hrvatske puno nastupa, pogotovo srednjoškolaca, te se nadamo da ćemo sada moći nastaviti tu dobru tradiciju – kazao je profesor.

U nastavku programa okupljene je uz taktove Franka Sinatre, Nine Simone, Arethe Franklin i Louisa Armstronga zabavljao jazz duo, Hrvoje Šenjug na gitari i Oliver Potočnik na saksofonu.

Profesor i glazbenik Hrvoje Šenjug bio je oduševljen lokacijom svirke.

– Na neki način spajamo dvije različite povijesne vrijednosti, rimske iskopine i jazz, koji je glazba nastala u 20. stoljeću, a danas je na radost sviju – rekao je Šenjug.

1 — 12
2 — 12
3 — 12
4 — 12
5 — 12
6 — 12
7 — 12
8 — 12
9 — 12
10 — 12
11 — 12
12 — 12
24.03.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content