Menu

Toplička škola i ove godine sudjeluje u projektu Šafran

Već tradicionalno, a ove godine uz Međunarodni dan tolerancije, toplička škola sadnjom lukovica šafrana sudjeluje u međunarodnom projektu Šafran. Učenici osmih razreda i ove godine uključili su se u navedeni projekt i angažirano su sadili lukovice šafrana.

Projekt Šafran (The Crocus Project) zamišljen je kao cjelogodišnja aktivnost u koju se uključuju škole iz cijelog svijeta. Nastao je na poticaj Europske unije pod programom „ Europe for citizen“ u suradnji sa Irskim Ministarstvom integracija i Holocaust Education Trust Irland s kojima surađuje i naše Spomen-područje Jasenovac koje nam je i poslalo lukovice šafrana.

Lukovice šafrana ove su godine simbolično zasađene između dvije mlade dunje. I dunje i šafrani čine začudnu ljepotu okoliša naše škole, a koja se nastavlja na pomno uređivani ružičnjak i sve zajedno čini jednu cvjetnu rapsodiju. U tom nasadu najprije se pojave šafrani. Ti prvi proljetni cvjetovi pozdrave nas svojim žutim laticama i uvijek iznova podsjete nas na mlado sunce, na mladost, život i stradanja djece u holokaustu kao i stradanja djece u svim ratovima.

Cilj međunarodnog projekta Šafran jest podizanje svijesti učenika o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Navedeni projekt realizirat će se kroz predavanja, radionice i izložbe.

Autor teksta i fotografija: Drago Ilić

1 — 3
2 — 3
3 — 3
17.11.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content