Menu

Toplički fašnjak

Tradicionalna manifestacija Toplički fašnjak ove je nedjelje okupila 300-tinjak maskiranih velikih i malih sudionika koji su i ovoga puta ulicama Varaždinskih Toplica pronijeli pokladne običaje, pjesmu i ples.

Cilj vesele maskirane povorke bio je pozornica na Trgu Republike Hrvatske, na kojoj su se dječje i odrasle skupine maškara predstavile okupljenima, a uslijedila je i tradicionalna fašnička zabava, uz glazbeni program i ugostiteljsku ponudu.
Za svo zlo koje nas je zadesilo u prošloj godini, danak je platio Fašnik koji je nakon presude za kaznu spaljen.

„Do tradicije treba držati i dobro kažu naši stari da je bolje da nestane selo, nego običaji. Ono što je naše trebamo poštivati i prenositi na mlađe generacije, a mi u Varaždinskim Toplicama doista na tome radimo”, kazala je toplička gradonačelnica Dragica Ratković i dodala:
„Tu su nam danas djeca iz naših dvaju vrtića, naši osnovnoškolci, a tu smo i mi malo zreliji i svi zajedno čuvamo tu lijepu tradiciju. Moram čestitati i malim i velikim sugrađanima koji su i ovoga puta pokazali maštovitost pri izradi maski i zahvaliti svima koji su nam se pridružili, kako bi zajedno i dalje čuvali naše običaje od zaborava”.

Toplički je fašnjak i ove godine organizirala Turistička zajednica Grada Varaždinske Toplice.
„Opet je bilo veselo, šareno, raspjevano, kako to obično i jest kod nas na Topličkom fašnjaku. Nastavili smo tradiciju i drago mi je da nam se pridružilo toliko naših malih i velikih sugrađana za koje smo, osim dobre zabave, pripremili okrepu. Ranijih smo godina ove odrasle maškare počastili kuhanim vinom, ali budući da nam ove zime baš i nje zima, odlučili smo se radije za gemište, a tu je i čaj za klince i punjene krafne za sve”, kazala je Lana Husnjak, direktorica turističkog ureda topličke Turističke zajednice.

Za najuspješnije, najmaštovitije maškare pripremljene su i nagrade.
„Za odrasle smo skupine pripremili i novčane, ali i nagrade u naturi, a klinci pak dobivaju ono što im treba za vrtić ili školu”, izjavila je Husnjak i zaključila:
„Drago mi je da Toplički fašnjak živi, bez obzira na vremenske prilike ili neprilike. Tjeramo zle duhove i pripremamo se za novu sezonu, a veseli me što i dalje imamo toliko skupina koje žele čuvati ovu lijepu tradiciju. Posebno me raduje što u svemu sudjeluju i nove generacije.”

1 — 19
2 — 19
3 — 19
4 — 19
5 — 19
6 — 19
7 — 19
8 — 19
9 — 19
10 — 19
11 — 19
12 — 19
13 — 19
14 — 19
15 — 19
16 — 19
17 — 19
18 — 19
19 — 19
24.02.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content