Menu

Toplički učenici i ove su godine sudjelovali u Europskom tjednu programiranja

Od 7. do 22. listopada 2023. održan je Europski tjedan programiranja. Inicijativa održavanja projekta pokrenuta je 2013. godine kada je organizirano svega nekoliko stotina događaja dok je prošle godine u više od stotinjak zemalja organizirano gotovo stotinjak tisuća događaja s približno 5 milijuna sudionika. Misao vodilja čitavog projekta jest učiniti programiranje zanimljivijim, transparentnijim te demistificirati poimanje programiranja kao nečeg što je apstraktno i teško. Također, ciljevi su zainteresirati što brojniju populaciju učenika za sudjelovanje, okupiti ih u zajedničkom učenju kako bi se uvjerili u činjenicu da programiranje može biti zabavno, da programiranjem mogu oživjeti vlastite ideje, stvarati i graditi stvari koje će koristiti njima samima, a jednog dana i ostatku populacije.
Toplički su učenici ove godine četvrti put sudjelovali na spomenutoj manifestaciji. Niži razredi pod mentorstvom učiteljice Informatike Martine Kos-Grabar programirali su Ozobot robote – kodiranje pomoću boja. Učenici viših razreda pod mentorstvom učiteljice Informatike Martine Kuček rješavali su složenije zadatke iz domene programiranja koristeći se mogućnostima koje nudi platforma Code.org. U sklopu obilježavanja Europskog tjedna programiranja učenicima viših i nižih razreda predstavila se i novootvorena škola koja potiče i razvija računalno razmišljanje i programiranje. Riječ je o Logischool iz Varaždina čiji osnivač je Nikola Weinberger. Prezentacijom programa škole koju je vodio Emerik Vuk, student Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, učenici su imali prilike programirati u softwareu Logischool.
Učenici su na kraju prezentacije iznijeli svoje pozitivne dojmove o ovogodišnjem Europskom tjednu programiranja i s radošću iščekuju sljedeće održavanje s novim aktivnostima i zadacima.

Tekst i fotografije: Martina Kos-Grabar

1 — 3
2 — 3
3 — 3
14.11.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content