Menu

Toplički učenici nastupili na svečanoj akademiji

Već tradicionalno učenici topličke škole sudjeluju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja tradicionalne manifestacije Kukuljevićevi dani  koje organizira Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama.  Uz učenike topličke škole na svečanosti su u petak, 16. studenoga,  po prvi puta prisustvovali i  polaznici Dječjeg vrtića “Tratinčica”.
Prigodnim govorima na početku svečanosti obratili su se predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama gospodin Stjepan Juranić i zamjenik gradonačelnice dr. Ivica Čičak.
Ponosni smo što toplička škola nosi imena glasovitih hrvatskih velikana Antuna i Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji su na brdu Tonimir imali svoje imanje, a na mjestu nekadašnje kurije  postavljena je ujutro informativna ploča. Upravo je Ivan Kukuljević Sakcinski zaslužan za uvođenje hrvatskoga jezika u javnu uporabu  jer je prvi progovorio u Hrvatskom saboru na hrvatskome jeziku, stoga su učenici krasnoslovili pjesme koje govore o ljubavi prema hrvatskome jeziku.
Učenica 7. b razreda Jelena Hrženjak krasnoslovila je pjesmu Vladimira Nazora Hrvatski jezik. Pripremila ju je učiteljica hrvatskoga jezika Sanja Habek. Dora i Ana, učenice 1.razreda izvele su pjesmu Marinka Marinovića Hrvatska, dok su se prvašići predstavili zbornom recitacijom Domovina.  Voditeljica prvašića je učiteljica Ružica Erić.
Povijesna grupa pod vodstvom profesora povijesti Drage Ilića istražila je djelovanje hrvatskih velikana u našem zavičaju i prikazala ga slikokazom Kukuljevići u Varaždinskim Toplicama.
Kako je jedna od tema ovogodišnjih Kukuljevićevih dana bila predstavljanje knjige Neobjavljene drame Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, članovi Novinarske skupine ( Fran, Lana i Jelena) uprizorili su  treći prizor prvog čina najpoznatije drame Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Juran i Sofia ili Turci kod Siska. U tome im je pomogla učiteljica hrvatskoga jezika Sanja Habek.
Matej Detelj, učenik 8.a razreda, odsvirao je na gitari Ljubavnu serenadu nepoznatog autora i Tango Francisco Tarrega. Matejeve dojmljive izvedbe oduševile su sve prisutne.
Na kraju svečanosti svi su pozvani na koncert koji će se održati 17. studenoga u topličkoj župnoj crkvi u sklopu Kukuljevićevih dana, a druženje se nastavilo uz domjenak.

1 — 3
2 — 3
3 — 3
19.11.2018
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content