Menu

Toplički učenici nizom radionica obilježili Tjedan školskog doručka

S ciljem poboljšanja zdrave prehrane učenika toplička je škola je obilježila Tjedan školskog doručka od 10. do 14. listopada pod sloganom „3,2,1…Kreni“.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je projekt Tjedan školskog doručka, a škola sudjeluje u njemu već treću godinu zaredom organizirajući brojne radionice. Kroz poučne i zanimljive aktivnosti koje su provodili naši učitelji i pedagoginja isticali smo važnost pripreme i konzumacije doručka te usvajanje zdravih prehrambenih navika.

Svi smo naučili da je upravo doručak najvažniji obrok u danu, a što sve jedan zdrav doručak sadrži i kako biti ekološki osviješten kad je hrana u pitanju, saznali smo u petodnevnom školskom izazovu. Izazov smo započeli temom „Probudi svoj um“ u kojem su učenici 1. i 2. razreda imali zadatak osmisliti jedan prijedlog doručka koji će biti nutritivno bogat i koristan za naš organizam. Drugi izazov „Pokreni se!“ istaknuo je fizičku aktivnost učenika. Učenici 6. razreda imali su priliku čuti, u razgovoru s učiteljem Tjelesne i zdravstvene kulture, zašto je doručak važan obrok svakog sportaša i što on uključuje, ali i sami podijeliti svoja iskustva vezana za sportove kojima se bave. Kako bi znali pripremiti doručak, moramo znati i gdje ih možemo naći, odnosno od kuda dolaze pojedine namirnice. Učenici 4.B razreda u izazovu „Prouči doručak“ krenuli su na virtualni put „od polja do stola“ ne bi li upoznali put kretanja namirnica koje često jedemo za doručkom. Najzabavniji izazov svakako je bio „Pripremi doručak“ gdje su se ispreplele razne kulinarske ideje. Na satu Domaćinstva pripremale su se ukusne buhtle, a učenici su imali zadatak napisati recept i poslikati svoj doručak kako bismo vidjeli što doručkuju kod kuće. Radili smo i plakate zdravog doručka (3.b, 4.a) koje smo izložili u školskoj blagovaonici. Izazov smo završili aktivnostima u 5. razredima s temom „Potakni promjenu“. U razgovoru sa školskim kuharicama saznali smo koji su najomiljeniji i manje omiljeni školski obroci te koja se hrana najviše baca. Na temelju toga izradili smo svoj plan smanjivanja školskog prehrambenog otpada. Učili smo i što je kompostiranje i kako potaknuti svoje ukućane na pravilno odlaganje biootpada.

Školskog doručka nema bez naših vrijednih školskih kuharica koje svakodnevno pripremaju preko 300 obroka. U znak zahvale učenici 3.a razreda izradili su čestitke s prigodnim porukama.

Nadamo se da će učenici nastaviti sa zdravim navikama doručkovanja!

Tekst: Tajana Jenkač, pedagoginja

1 — 7
2 — 7
3 — 7
4 — 7
5 — 7
6 — 7
7 — 7
21.10.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content