Menu

Toplički učenici sa stručnim suradnicima sudjelovali na 14. Festivalu prava djece

U sklopu obilježavanja Festivala prava djece, i to već 14. po redu, naša školska knjižnica pretvorila se u pravu malu kinodvoranu. Pod vodstvom stručnih suradnika pod sloganom „Mali festival za velike teme“ učenici su imali priliku gledati filmove dječje kinematografije, a zatim i sudjelovati u tematskim radionicama.

Film o digitalnoj ovisnosti i njezinim posljedicama pod nazivom „STOPDigitalZombies“ privukao je pozornost učenika 5. razreda. Prvi dio filma prikazuje ovisnost o ekranima i situacije u kojima se nalaze djeca koja ne mogu bez mobitela. Drugi dio filma prikazuje situacije koje se odvijaju kada učenici nemaju mobitel pri ruci. Knjižničar Domagoj Španić poveo je raspravu s učenicima o prednostima i nedostacima korištenja mobilnih uređaja, kako pronaći „zlatnu sredinu” u korištenju suvremene tehnologije te prepoznati dobrobiti trenutaka bez mobilnih distrakcija.

Socijalna pedagoginja Gabrica Dvekar-Bešenić produbila je tematiku korištenja suvremene tehnologije te provela radionice u višim razredima vezane za prevenciju elektroničkog nasilja. Tako su učenici 5. razreda imali priliku raspravljati o dobrim stranama i opasnostima prilikom korištenja interneta i mobitela, a stečeno znanje kasnije su proširili gledanjem filma „STOPDigitalZombies“. Preispitivanjem svog „virtualnog“ ponašanja na internetu bavili su se učenici 6. razreda. U 7. razredima razgovaralo se o obilježjima „cyberbullyinga“, njegovim pojavnim oblicima i prevenciji elektroničkog nasilja. Sve učestaliji oblik elektroničkog nasilja koji bilježi porast kod mladih je zavođenje i seksualno zlostavljanje na internetu. Učenici 8. razreda upoznati su s navedenim rizičnim ponašanjem s naglaskom na prepoznavanje i djelovanja u slučaju pojave seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja.

S obzirom na to da se 16.11. obilježava Svjetski dan tolerancije, Vijeće učenika sudjelovalo je u projekciji filma „Različitost spašava“. Učenici su zajedno s pedagoginjom Tajanom Jenkač pratili život zanimljivih stanovnika Glistograda. Glavni lik je beba Glistić koja ne zna puzati već se kotrlja pa ga roditelji pošalju u školu. Naposljetku se bebi Glistiću ipak isplatilo kotrljati jer je svojom brzinom spasio život i sebi i mnogim drugima. U radionici koja je uslijedila razgovaralo se o prepoznavanju naših različitosti kao posebnosti koje možemo podijeliti s drugima i međusobnom učenju jedni od drugih. Istaknuli smo zašto je važno prihvatiti vlastite karakteristike i upotrijebiti ih kao našu snagu.

Sve radionice provedene su s ciljem jačanja mentalnog zdravlja djece i prevencije nasilja uz sve uobičajene teškoće i pritiske koje sa sobom nose škola, obitelj, mediji, odrastanje, prijateljski i ljubavni odnosi.

Tekst: Tajana Jenkač

23.11.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content