Menu

Toplički učenici sudjelovali u projektu Grad to smo mi

Povodom 30. obljetnice pada Vukovara i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje učenici topličke škole sudjelovali su u eTwinning projektu Grad to smo mi. Obilježavanje ovog povijesnog datuma, uz malo promišljanja, bilo je inspiracija za pokretanje jedne lijepe, tople i ljudske priče koja je učitelje i učenike ujedinila te tako stvorila čitav niz aktivnosti kojima je odana počast svima onima koji su u ratnim stradanjima dali ono najviše što su mogli – vlastiti život.
Neki od ciljeva projekta bili su razvijanje nacionalnog i kulturnog identiteta, stjecanje razumijevanja općekulturalnog nasljeđa, prepoznavanje važnosti odgovornosti pojedinaca u društvu, razvijanje kreativnosti, komunikacijskih kompetencija, stvaralačkog izražavanja te poticanje na čitanje i interpretaciju reprezentativnih tekstova hrvatske književnosti.
Škole koje su sudjelovale u projektu su OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Barilović, OŠ „Andrija Mohorovičić“, Matulji, OŠ Rovišće, OŠ Poreč, OŠ Ive Andrića, Zagreb, OŠ Šećerana, Beli Manastir, OŠ Ploče, OŠ Dubovac, Karlovac, OŠ Ljudevita Gaja, Nova Gradiška, OŠ Nova Kapela, OŠ fra Kaje Adžića, Pleternica, OŠ Klana, OŠ Kraljevica, OŠ Ludbreg, OŠ Delnice, OŠ Vidovec, OŠ Jure Kaštelana, Zagreb, OŠ Tordinci i OŠ Dragojle Jarnević, Karlovac.
Projektne aktivnosti obuhvaćale su dizajn logotipa projekta, istraživanje o znamenitostima Vukovara, likovne radionice s motivima dvorca Eltz, Vučedolske golubice, Vukovarskog vodotornja, istraživanje o poznatim osobama koje su živjele, djelovale i na određen način pridonijele kulturnom stvaralaštvu, razvoju znanosti, arhitekture, kazališne i filmske umjetnosti. Izrađeni su kvizovi te su postavljeni na TwinSpace kako bi učenici svih škola mogli putem poveznica sudjelovati u njima. Održana je i virtualna večer poezije u kojoj su sudjelovali učenici viših razreda. Članovi projekta zajedno sa svojim učenicima sastali su se putem konferencijske aplikacije te recitalima, čitanjem vlastitih uradaka i uradaka poznatih vukovarskih autora, krasnoslovom, pjesmom te ostalim aktivnostima prigodno obilježili ovaj dan. Virtualna večer poezije završena je izvedbom djela „Priča za tebe“ Siniše Glavaševića, a izvela ju je profesionalna pripovjedačica Elizabeta Alković uz glazbenu pratnju.
Toplički učenici su i u ovaj projekt ušli visoko motivirani i s radošću su sudjelovali u projektnim aktivnostima. Projekt je proveden uz potporu ravnateljice škole Goranke Štefanić, a projektnim aktivnostima koordinirala je učiteljica Informatike Martina Kos-Grabar u suradnji s učiteljima razredne i predmetne nastave (5.- 8. razred).

Tekst i fotografije: Martina Kos-Grabar

1 — 2
2 — 2
24.11.2021
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content