Menu

Toplički učenici uspješni na 4. Smotri dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

 Iva Plišo drugu godinu zaredom osvojila 1. nagradu

U okviru Festivala Ivan Kukuljević Sakcinski u petak, 12.4.2024. održana je 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Smotra je održana u Kongresnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama, a organizirali su je Centar izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik kako bi se osvijestila važnost očuvanja zavičajnog govora, potaknuo rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovnih škola te se očuvala svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu.

Na natječaj je pristiglo 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole iz svih županija kajkavskoga govornoga područja. Za objavu u Zborniku radova prosudbeno povjerenstvo izabralo je 44 pjesme, a nagrađene su tri najbolje pjesme u kategoriji 5. i 6. razreda te tri najbolje pjesme u kategoriji 7. i 8. razreda.

Ponosni smo što su u Zborniku tiskane čak četiri pjesme učenika naše škole.  Iva Plišo (8.a) svoju je pjesmu Bil je sam jer za drugo ni znal  kazivala na Smotri, a Prosudbeno povjerenstvo odabralo ju je kao najbolju u kategoriji 7. i 8. razreda. Ivi i njezinoj mentorici Sanji Habek uručena je 1. nagrada te zahvale za sudjelovanje.

U kategoriji 7. i 8. r. u Zbornik su uvrštene i pjesme Frana Denžića (8.a) Pod oblakom belimMije Jurše (7.a) Lepi snežni turni, a njihova je mentorica također Sanja Habek.

U kategoriji 5. i 6. razreda u Zbornik je uvrštena pjesma Zrinke Sakač (5.r.) Hruškica, a njezina je mentorica Ivana Obad Slavin.

Također, ponosimo se što su u programu Smotre i Festivala sudjelovale učenice naše škole Magdalena Gotić i Lada Plišo, polaznice Dramske radionice Centra izvrsnosti za hrvatski jezik koju vodi učiteljica Željka Rabuzin.

Osim mentorica, podršku učenicima naše škole, ali i Festivalu došla je dati ravnateljica škole Goranka Štefanić.

Svi su prisutni ove godine mogli poslušati zanimljivo, korisno i inspirativno predavanje dr.sc. Bojane Schubert „Koliko godina ima kajkavski?, o nekim tajnama iz njegove jezične povijesti.“

Tekst: Novinarska skupina ( voditeljica: Sanja Habek)

1 — 6
2 — 6
3 — 6
4 — 6
5 — 6
6 — 6
16.04.2024
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content