Menu

Topličko Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo akcijski plan strategije razvoja Urbanog područja: Benefiti od ITU mehanizma su nemjerljivi!

Jedna od najvažnijih točaka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica održane u četvrtak bilo je izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna. Pritom je utvrđeno kako su Varaždinske Toplice u 2022. godini ostvarile prihode u iznosu od 21,6 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 20 milijuna kuna. Grad je ostvario ukupni višak od 1,6 milijuna kuna koji će se preraspodijeliti u ovoj godini.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković objasnila je kako je prošle godine ostvareno čak 24 posto više prihoda nego u godini prije.

-Uz veće ostvarenje prihoda u odnosu na prethodnu godinu pokriven je preneseni manjak iz 2021. godine. Do većeg ostvarenja prihoda došlo je zbog većeg iznosa uplaćenog poreza na dohodak, kao i iznosa od komunalne naknade temeljem nove odluke kojom je povećana naknada – pojasnila je Ratković.

Dodala je kako je prošle godine za održavanje komunalne infrastrukture Grad izdvojio ukupno 2,7 milijuna kuna.

– Dobro je poznato da je područje našeg Grada jedno veliko gradilište i da zaista na svakom koraku održavamo, gradimo i unaprjeđujemo komunalnu infrastrukturu budući da smo svjesni da je ona preduvjet za kvalitetan život svih naših građana. Tako je u prošloj godini završen niz radova na održavanju prohodnosti puteva, održavanju drvenog mosta na Bednji, održavanju prohodnosti prometnica, popravku asfaltnog zastora kolnika, redovnom održavanju javne rasvjete, košnji i uređenju čitavog Grada – kazala je gradonačelnica Ratković.

Uz odluku o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna koju su vijećnici prihvatili jednoglasno, jednoglasno je prihvaćen i konačni nacrt akcijskog plana strategije razvoja Urbanog područja Varaždin za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Naime, Urbano područje Varaždin kao integrirana teritorijalna cjelina formirana s ciljem ostvarivanja razvojnih potencijala koji nadilaze administrativne granice gradova i općina obuhvaća i Grad Varaždinske Toplice.

– Urbanom području Varaždin u kojem je i Grad Varaždinske Toplice bit će na raspolaganju 22 milijuna eura sredstva iz europskih fondova za 50 međusobno integriranih projekata u sedam stupova razvoja. Jedan od projekata koji će zaokrenuti razvoj obrazovanja je Centar kreativnih i kulturnih industrija, projekt koji će pridonijeti samozapošljavanju i poduzetništvu u području kreativnih i kulturnih industrija. Tu je i projekt unapređenja kulturno-povijesne baštine za razvoj cjelogodišnje turističke ponude u sklopu kojeg će se napraviti interpretacija i prezentacija tradicijske kulture “Topličkog kraja” te obnoviti i prezentirati šuta i prališće u našem gradu – objasnila je Ratković.

Inače, u Varaždinskim će Toplicama niknuti i izdvojene biciklističke staze i odmorišta s punionicama za električne bicikle, a vijećnici su se složili kako će ITU mehanizam doprinijeti razvoju cijelog Urbanog područja Varaždin, a time i Grada Varaždinskih Toplica.

29.05.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content