Menu

Tradicija je nastavljena: „krštenjem” trsa Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice otvorila je novu vinogradarsku godinu!

U organizaciji Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice u subotu je već tradicionalno obilježen blagdan svetog Vinka, odnosno popularno Vincekovo kojim se simbolično označava početak nove vinogradarske godine.

Sadržajni program uoči blagdana svetog Vinka u Valpovcu kod domaćina i člana Udruge Eugena Majcena privukao je brojne građane. Obavili su se prvi radovi u vinogradima, a neizostavan dio obilježavanja Vincekova bila je i pučka ceremonija koja uključuje rezidbu trsa i njegovo „krštenje”.

Iako je toplička Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin i prethodnih godina, unatoč pandemiji koronavirusa, proslavila Vincekovo u nešto skromnijem obliku, ovogodišnje je konačno održano bez covid mjera zbog čega je zadovoljstvo izrazio i Josip Posavec, predsjednik Udruge.

-Svake godine Vincekovo održavamo kod drugog vinogradara na području Grada. Ove je godine domaćin Eugen Majcen, naš mladi vinogradar i dugogodišnji član naše Udruge koji je nastavio tradiciju. Naime, njegov je otac jedan od osnivača naše Udruge, a činjenica da je odlučio nastaviti tradiciju te da se sve više mladih na području Grada odlučuje ozbiljno baviti vinogradarstvom zaista je pohvalna – rekao je Posavec.

Inače, Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin broji 88 članova, a prema riječima njezinog predsjednika, sve je više mladih članova tako da straha za njihovu budućnost nema.

-Kod nas se pojavila jedna generacija mlađih ljudi koji se uključuju u vinogradarstvo. Imat ćemo dostojne nasljednike na što smo jako ponosni jer rijetko koja udruga ima toliko mladih koji intenzivno sade nove vinograde, osnivaju OPG-ove i s ljubavlju se posvećuju proizvodnji – pojasnio je Posavec.

Osvrnuo se i na prošlu vinogradarsku godinu koja je za njihove vinogradare bila dobra, a budući da su i ovu otvorili neizostavnim „kićenjem” gorica domaćim kobasicama i špekom koji donose plodnu i rodnu godinu očekuju da će itekako biti zadovoljni i s kvalitetom i količinom.

-Kvalitetu potvrđuju i izložbe vina. Prošle godine bili smo domaćin Zlatne kapljice na kojoj su naši članovi osvojili čak 20 posto zlatnih medalja, a dva vinara s područja Grada sudjelovala su i na prestižnom Decanteru. Svake godine vina su sve bolja i sve kvalitetnija – zaključio je Posavec.

A da je suradnja između Grada i Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin i više nego dobra potvrdila je gradonačelnica Dragica Ratković pohvalivši njihove vrijedne članove koji se uvijek rado uključuju u sve manifestacije i događanja na području Varaždinskih Toplica.

-Grad kontinuirano prati sve svoje udruge, pa tako i naše vrijedne vinogradare i voćare koji su odličan promotor naših Varaždinskih Toplica. Zahvaljujući njihovom cjelogodišnjem teškom i mukotrpnom radu, ovaj je kraj sve prepoznatljiviji po kvalitetnim i finim vinima što je itekako važno za razvoj turizma. Drago mi je da se mogu pohvaliti sve većim brojem mladih članova koji su garancija da će se vinogradarstvo na našem području nastaviti i u budućnosti – kazala je gradonačelnica Ratković.
Naglasivši kako Varaždinske Toplice obiluju vinogradima u kojima nastaju raskošna i kvalitetna vina bogata okusa, direktorica gradske Turističke zajednice Lanja Husnjak poručila je kako je to u ovim krajevima stil života, a od tradicije i kvalitete se ne odustaje.

-Dopustite si da vam ukusna vina ispričaju svoje priče i odvedu vas na nezaboravno putovanje. Vincekovo kao tradicionalan početak vinogradarske godine izvrsna je prilika da naši gosti upoznaju topličke vinare i čaroliju okusa satkanog od mukotrpnog rada, strasti i istinske ljubavi koju krije čaša kvalitetnog vina naših vinara – istaknula je Husnjak.

Za odličnu atmosferu bio je zadužen Tamburaški sastav „Ex Fakini”, a za dobru kapljicu, ukusna jela i besplatan lovački gulaš za sve posjetitelje pobrinuli su se domaćini.

1 — 22
2 — 22
3 — 22
4 — 22
5 — 22
6 — 22
7 — 22
8 — 22
9 — 22
10 — 22
11 — 22
12 — 22
13 — 22
14 — 22
15 — 22
16 — 22
17 — 22
18 — 22
19 — 22
20 — 22
21 — 22
22 — 22
23.01.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content