Menu

Trs je „kršten” i započela je nova vinogradarska godina: Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice tradicionalno obilježila Vincekovo

U organizaciji Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice u subotu, 20. siječnja, već tradicionalno je obilježen blagdan svetog Vinka, odnosno popularno Vincekovo kojim se simbolično označava početak nove vinogradarske godine.

Brojni građani pridružili su se obilježavanju kod domaćina i člana Udruge Miljenka Ratkovića u Martinkovcu, uz prigodni program. Dobrodošlicu je prisutnima poželio predsjednik Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice Josip Posavec te su obavljeni prvi radovi u vinogradima, kao i pučka ceremonija rezidbe i „krštenja” trsa. Vinograd i vinogradare blagoslovio je svećenik Siniša Dudašek.

– Ovo je drugi put da Vincekovo obilježavamo kod vinogradara Miljenka Ratkovića, prvi put je domaćin bio 2014. godine. Tradicija vinogradarstva ovdje postoji već dugi niz godina. Miljenko Ratković vinograd je preuzeo od svoga oca i nastavio tradiciju, radi odlična vina – rekao je predsjednik Udruge Josip Posavec.

Udruga vinogradara i voćara broji 97 članova, od kojih je 30-ak mlađih koji imaju završene edukacije iz vinarstva i podrumarstva.

– Ponosni smo na naše mlade članove koji osnivaju OPG-ove i sade nove vinograde. Imat ćemo dostojne nasljednike i vjerujemo da imamo zalog za budućnost vinogradarstva na području Grada – istaknuo je Posavec.

Dodao je da prošla vinogradarska godina nije bila naročito dobra što se tiče količine, ali je zato kvaliteta vina bila vrhunska. No, malo snijega ove godine mogao bi biti nagovještaj da će ova godina biti kudikamo bolja.

– Mi vinari uvijek očekujemo dobru, rodnu godinu. Ova prošla nije bila baš nešto rodna, obilata količinom, ali je zato kvaliteta vina bila iznad svih očekivanja. Količine jesu bile manje, ali kvaliteta je bila odlična. Slično očekujemo i ove godine, ali se nadamo boljim vremenskim uvjetima i malo boljem urodu, a kvalitetu očekujemo uvijek dobru. Svake godine ona je sve bolja, a to dokazuju i brojne medalje na izložbama vina. Ove godine ima i malo snijega, to nam ide u prilog zbog samog trsa – kazao je Posavec.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak rekla je da Varaždinske Toplice obiluju vinogradima u kojima vrijedni vinogradari stvaraju vina vrhunske kvalitete i bogata okusa.

– U ovim krajevima vinogradarstvo je stil života i ovdje se ta tradicija i kvaliteta pažljivo njeguju. Vincekovo kao tradicionalan početak vinogradarske godine izvrsna je prilika da naši gosti upoznaju topličke vinare i čaroliju okusa satkanog od mukotrpnog rada, strasti i istinske ljubavi koju krije čaša vrhunskog vina naših vinara – istaknula je Husnjak.

Za odličnu atmosferu bio je zadužen sastav „Podravski bandisti”, a za dobru kapljicu i ukusna jela za sve goste pobrinuli su se domaćini.

1 — 16
2 — 16
3 — 16
4 — 16
5 — 16
6 — 16
7 — 16
8 — 16
9 — 16
10 — 16
11 — 16
12 — 16
13 — 16
14 — 16
15 — 16
16 — 16
22.01.2024
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content