Menu

U novootvorenom reciklažnom dvorištu u Varaždinskim Toplicama prikupljeno već 7,7 tona otpada

U prostoru Kino dvorane „Ljubelj“ u Varaždinskim Toplicama u srijedu, 29. siječnja, održana je javna tribina s temom novotvorenog Reciklažnog dvorišta u Varaždinskim Toplicama te održivog gospodarenja otpadom uz demonstraciju praktičnih savjeta o smanjenju nastanka otpada i kompostiranju.

Reciklažno dvorište otvoreno je u sklopu obilježavanja Dana Grada Varaždinskih Toplica. Projekt vrijedan 2,9 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima EU iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” s visokih 85 % te kroz program Ministarstva regionalnog razvoja koje je dalo 231.000 kuna, dok je 700 tisuća kuna osigurao Grad Varaždinske Toplice.

Gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je da je izgradnja reciklažnog dvorišta velik i vrijedan projekt za Varaždinske Toplice.

– Ako želimo biti zeleni grad, ako želimo biti grad bez smeća, ako se želimo baviti turizmom, onda je to prvi korak. Nadam se da će za Dan planeta Zemlje biti sve manje potrebe da skupljamo otpad odbačen u prirodu, kraj potoka i u šumama. Za odlaganje otpad sada imamo reciklažno dvorište i treba ga koristiti što više za ljepše Toplice – poručila je gradonačelnica Ratković.

O gospodarenju otpadom i radu reciklažnog dvorišta govorili su predstavnici tvrtke Čistoća koja je davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grad Varaždinskih Toplica. Franjo Rajner je naglasio da se konstantno radi na poboljšanju kvaliteti usluge otkad je 2018. godine preuzeta javna usluga za područje Grada Varaždinskih Toplica.

– Reciklažno dvorište je jedan dio kvalitetne usluge gospodarenja otpadom. Sve što ne ide u posude koje imate kod kuće za razvrstavanje otpada, ide u reciklažno dvorište – kazao je Rajner te dodao da su prva iskustva korisnika reciklažnog dvorišta u Varaždinskim Toplicama vrlo dobra.

Na adresi Duga ulica 66b građani mogu odložiti 48 vrsta otpada, poput kartona, plastike, stakla, glomaznog i elektroničkog otpada, guma, boje i ljepila, starih lijekova, tekstila.

Ivana Golubić je podsjetila da je topličko treće reciklažno dvorište na području na kojem je davatelj usluge tvrtka Čistoća, nakon onih u Gornjem Knegincu i Varaždinu.

– Korisnici reciklažnog dvorišta su fizičke osobe. Treba doći s osobnom iskaznicom i razvrstanim otpadom koji će se ostaviti u reciklažnom dvorištu. Radi se o 48 ključnih brojeva, odnosno vrsta otpada koji se mogu odložiti, a građani su informacije i upute u knjižici dobili na kuće adrese. Jednostavno rečeno, treba dovesti otpad koji nikako ne bi smio završiti u prirodi – rekla je Golubić te preporučila da se za papir i plastiku maksimalno koriste kante kod kuće, glomazni otpad se može dovesti u reciklažno dvorište ili se putem kupona može predati na kućnom pragu, dok je jedino ograničenje ono kod građevinskog otpada koje iznosi 200 kilograma u šest mjeseci.

Od 2. siječnja, službenog početka rada Reciklažnog dvorišta Varaždinske Toplice, prikupljeno je 7688 kilograma otpada, što je znatna količina za sredinu koja se navikava na ovu uslugu u gospodarenju otpadom.

Reciklažno dvorište u Dugoj ulici 66b u Varaždinskim Toplicama otvoreno je utorkom i četvrtkom od 9 do 16.30 sati te subotom od 8 do 15.30 sati.

1 — 9
2 — 9
3 — 9
4 — 9
5 — 9
6 — 9
7 — 9
8 — 9
9 — 9
30.01.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content