Menu

U okviru 5. Dana medijske pismenosti organiziran međunarodni javni događaj Media literacy in school projects

5. Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održavaju se od 2. do 8. svibnja 2022. aktivnostima i tijekom cijelog svibnja. Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, stvaranje prilika za medijsko obrazovanje što većeg broja građana, posebice djece i mladih, te podrška nastavnicima i učiteljima osiguravanjem obrazovnih materijala za razvoj medijske pismenosti.

Ove je godine misao vodilja Dana medijske pismenosti važnost medijskog obrazovanja s naglaskom na kritičko razmišljanje, razumijevanja medija i njihova funkcioniranja, prepoznavanje dezinformacija, razumijevanje utjecaja influencera, prikrivenog oglašavanja i algoritama koji određuju koje informacije i sadržaji nam se nude na društvenim mrežama te tako utječu na stavove, razmišljanja i stvaranje slike o svijetu oko nas, različitim društvenim i političkim temama i događajima.

Tim je povodom Jasminka Belščak, učiteljica savjetnica iz OŠ Petrijanec, organizirala na eTwinning platformi međunarodni javni događaj pod nazivom Media literacy in school projects. Javnom događaju prisustvovali su sudionici  iz Italije, Španjolske, Turske, Rumunjske, Grčke, Tunisa, Georgie, Jordana i Hrvatske. Predavanja su održale Burcu Saka (Turska) i  Anisoara Aydin (Rumunjska) koje su govorile o tome na koje se načine medijska pismenost provodi u odgojno-obrazovnom sustavu Turske i Rumunjske. Jedna od tema predavanja bili su i školski projekti u kojima je zastupljena medijska pismenost pa je tom prigodom Dalia Kager iz OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice predstavila  projekt Dan bez veze, a Martina Kos-Grabar iz OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice govorila je o projektu Click smart with dart (projekt o klikolovkama).  Javnim događajem moderirala je organizatorica događaja Jasminka Belščak, a događaj je otvorila Goranka Štefanić, ravnateljica OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, koja se sudionicima obratila prigodnim riječima i sažetim prikazom na koje je načine medijska pismenost integrirana u odgojno-obrazovni proces OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića.

Zbog aktualnosti tema i sadržaja predavanja, ovaj javni događaj pobudio je veliki interes javnosti te bi takvih događaja trebalo biti u većem opsegu jer mogu bitno doprinijeti provođenju medijske pismenosti u odgojno-obrazovnim institucijama.

 

Tekst i fotografije: Martina Kos-Grabar

1 — 3
2 — 3
3 — 3
17.05.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content