Menu

U TOPLIČKOJ ŠKOLI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta učenici, učitelji i ostali djelatnici topličke škole okupili su se u holu i kroz sat su povijesti, koji je održao profesor povijesti i geografije Dargo Ilić, odali počast svim žrtvama holokausta.
Obilježavanje je održano 27.siječnja, na dan kada je oslobođen koncentracijski logor Auschitz – Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke. Učenici su pomoću prezentacije, izlaganja i razgovora učili o totalitarnoj ideologiji koja je počinila zločin nad Židovima i drugim narodima tijekom Drugog svjetskog rata. Slušajući o sudbini djevojčice Ane Franke i njenog dnevnika, danas planetarno poznate knjige, učenici su upoznati sa stradanjima i patnjama djece tijekom Drugog svjetskog rata.
Važan doprinos poučavanju holokausta je i međunarodni projekt Šafran u koji je uključena i toplička škola,a vodi ga profesor Drago Ilić. Kroz navedeni projekt učenici na zoran način usvajaju spoznaje o holokaustu. Projekt obuhvaća sađenje lukovica šafrana ujesen, a prvi žuti cvjetovi pojavljuju se u vrijeme obilježavanja sjećanja na holokaust. Uključivanje učenika u sadnju šafrana i promatranje kako raste, potiče poštovanje žrtve i širenje ozračja tolerancije.
Žrtve holokausta zaslužuju trajni spomen, kao i hrabri ljudi koji su pružili otpor provedbi antižidovskih mjera ilegalno spašavajući Židove te su stoga od države Izrael dobili priznanje Pravednici među narodima.
Sjećanje na nevine žrtve toga zla mora nas stalno podsjećati na važnost širenja tolerancije, nenasilja i mira. Sve te vrijednosti želimo trajno usaditi našim učenicima i zato ovaj dan obilježavamo svake godine u našoj školi.
Tekst: Drago Ilić
Fotografije: Igor Derdić

1 — 4
2 — 4
3 — 4
4 — 4
30.01.2017
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content