Menu

U Varaždinskim Toplicama održan 1. Festival „Ivan Kukuljević Sakcinski“ Europskog centra za darovite Hrvatska

U Varaždinskim Toplicama u srijedu, 26. veljače, održan je 1. Festival „Ivan Kukuljević Sakcinski“ koji su organizirali Europski centar za darovite Hrvatska i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije – osnovne škole, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na Festivalu je bila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je naglasila da se po prvi put Festival „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“, kao i prva Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva, pod nazivom „KAJ je naša duša i naša popiefka“, održavaju u gradu izrazito bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa.

– Osim iznimno bogate ostavštine iz razdoblja rimske kulture, u Varaždinskim se Toplicama nalazi i spomenik podignut u čast hrvatskome jeziku, postavljen kao simbol jedinstva, važnosti i snage zajedništva sva tri hrvatska narječja – rekla je Ratković te podsjetila da toplički kajkavac, Ivan Kukuljević Sakcinski, nosi najveću zaslugu za uvođenje hrvatskog jezika kao službenog jezika u Hrvatskoj.

– Iskreno me raduje naša zajednička želja za očuvanjem zavičajnog govora i za popularizacijom kajkavštine, koja nas je danas sve okupila ovdje te je tako ta misao, postala našom zajedničkom misijom – poručila je gradonačelnica Ratković.

Festival je otvorio zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak koji je istaknuo da su u kreaciji stvaralaštva Ivana Kukuljevića Sakcinskog Varaždinske Toplice vrlo plodonosan kraj te je dodao da je Varaždinska županija inicirala ogromne promjene u Varaždinskim Toplicama koje to zaslužuju, od energetske obnove Minerve u kojoj je Festival održan i dogradnje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju do energetske obnove sportske dvorane Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića.

Nataša Sedlar, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik – osnovne škole i koordinatorica Festivala, kazala je da je cilj kod djece osvijestiti važnost očuvanja zavičajnog govora, nacionalnog identiteta i zavičajne pripadnosti.

Festival je počeo govorom Ivana Kukuljevića Sakcinskog U Hrvatskom saboru kojeg je na pozornici govorio učenik Fran Rabuzin, a nastavljen je predavanjima poznatog hrvatskog pisca dr. sc. Kristiana Novaka pod nazivom „Za svjetlost stvoren. O Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i govoru nakon kojeg više ništa nije bilo isto“ te dr. sc. Velimira Piškorca i dr. sc. Ivane Kurtović Budja pod nazivom „Zvučni atlas hrvatskih govora“. Programom učenika OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića počeo je drugi dio festivala, Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“ na kojoj je svoje pjesme izvelo 20 učenika. Valentina Šinjori je predstavila pjesničku zbirku „Kaj je naša duša i naša popiefka“, a na kraju su dodijeljene nagrade i zahvalnice učenicima i voditeljima.

Festivalom u Varaždinskim Toplicama počeli su Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije. Do 17. travnja bit će održana još četiri festivala – šaha, robotike, informatike i matematike, potom 2. susret registriranih Europskih točaka za darovite u Hrvatskoj te 2. međunarodna konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“.

1 — 10
2 — 10
3 — 10
4 — 10
5 — 10
6 — 10
7 — 10
8 — 10
9 — 10
10 — 10
28.02.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content