Menu

U Varaždinskim Toplicama održan hommage Nenadu Brixyju i legendarnom „Alan Fordu“

Varaždinske Toplice su se još jednom prisjetile svojeg sugrađanina Nenada Brixyja, novinara, romanopisca, prevoditelja, komediografa te pokretač i urednik brojnih časopisa, koji je ipak najpoznatiji ostao po legendarnim prijevodima kultnog stripa „Alan Ford“ čiji su se citati toliko uvriježili da se danas koriste u svakodnevnom govoru.

U povodu 95. obljetnice njegova rođenja i 50. godišnjice tiska popularnog stripa „Alan Ford“, u subotu, 14. rujna, u Varaždinskim Toplicama je održan hommage Nenadu Brixyju.

Ovo zanimljivo druženje započelo je tribinom na kojoj su govorili neki od najboljih poznavatelja rada Nenada Brixyja, njegov sin Davor Brixy te Tomislav Pletenac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Lazar Đamić, autor knjige „Cvjećarnica u kući cveća – kako smo usvojili i živeli Alana Forda“. Tribinom su moderirali, ali i sudjelovali u raspravi Slobodan Runjak, direktor varaždinskog Trash film festivala i Vladimir Huzjan s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu.

U opuštenoj, atmosferi „dnevne sobe“ sudionici tribine otkrili su publici neke dosad nepoznate detalje o životu i radu Nenadu Brixyju, ali i oživjele brojne uspomene na strip koji je obilježio odrastanja brojnih generacija.

– Tata i njegov brat se nisu smjeli igrati kod kuće, tako da kada je vidio „Alana Forda“ prigrlio ga je i jednostavno počeo forsirati na razne načine. Rezultati njegova angažmana itekako su vidljivi. Tata je volio je raditi u miru i tišini, ali nikad kod kuće nije tražio da ga ne smetamo kada je radio na prevođenju. Znao me povremeno pitati da li razumijem pojedine rečenice, s obzirom da se radilo o specifičnim prijevodima – otkrio je okupljenima na tribini Davor Brixy.

Nakon tribine druženje je nastavljeno u Ulici Nad zidom. Posjetitelji ovog zanimljivog događanja mogli su na sajmu starih stripova pronaći primjerke omiljenih izdanja koji im nedostaju u kolekciji. Za glazbeni ugođaji pobrinuo se Laci Vastaga aka DJ Šnudl Dudl iz varaždinskog DJ dvojca Fankotoner. Žeđ se gasila uz Zagorsku pivu, a dodatnu zabavu osiguralo je igranje na retro konzolama za klince, ali i one nešto starije vječne klince, uz nezaboravne igrice Super Mario, Tetris, Starwars, Zelda, Streetfighter…

– Još prije nekoliko godine Udruga Trash pokrenula je inicijativu za postavljanje Spomen ploče na rodnu kuću Nenada Brixyja u Varaždinskim Toplicama. Njome je na simboličan način obilježeno mjesto rođenja čovjeka koji se krije iza našega izdanja „Alan Forda“. Ove godine odlučili smo ići korak dalje i iskoristiti okrugle obljetnice Nenadova rođenja i tiska popularnog stripa, da bismo organizirali tribinu i niz drugih zanimljivih događanja – otkrila je Lana Husnjak, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždinskih Toplica.

Uz topličku Turističku zajednice u organizaciji su sudjelovali i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstveni rad u Varaždinu te Trash film festival.

1 — 21
2 — 21
3 — 21
4 — 21
5 — 21
6 — 21
7 — 21
8 — 21
9 — 21
10 — 21
11 — 21
12 — 21
13 — 21
14 — 21
15 — 21
16 — 21
17 — 21
18 — 21
19 — 21
20 — 21
21 — 21
18.09.2019
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content