Menu

U Varaždinskoj županiji Hrvatske ceste ulažu više od 172 milijuna kuna, ministar Butković obišao most Tuhovec i gradilište novomarofske obilaznice

 U jesen će biti raspisan natječaj za najveću investiciju, izgradnju prve dionice brze ceste Varaždin – Krapina vrijedan oko 250 milijuna kuna 

Hrvatske ceste u prometnu infrastrukturu u Varaždinskoj županiji ove godine ulažu više od 172 milijuna kuna, od čega se više od 131 milijun kuna s PDV-om odnosi na izgradnju istočne obilaznice Grada Novoga Marofa. I dok su na obilaznici radovi u punom jeku, a most u Tuhovcu na području Varaždinskih Toplica je već dovršen, u jesen će biti raspisan natječaj za najveću investiciju, izgradnju prve dionice brze ceste koja će povezati Varaždin s Krapinom.

Istaknuto je to danas prilikom posjete ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića Varaždinskoj županiji, gdje je zajedno sa županom Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima te predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem prvo održao radni sastanak, a potom obišao most u Tuhovcu i gradilište novomarofske obilaznice.

– Istočna obilaznica Novoga Marofa je najveći cestovni i infrastrukturni projekt Hrvatskih cesta u Varaždinskoj županiji. Radovi se odvijaju dobro i projekt će biti završen u ugovornom roku, početkom sljedeće godine. Hrvatske ceste su trenutno jedna od rijetkih državnih tvrtki koja provodi velike infrastrukturne projekte, a i ova obilaznica u Novome Marofu spada u tu kategoriju projekata te će rasteretiti centar grada od tranzitnog prometa. Riječ je redom o projektima kojima se pomaže lokalnom stanovništvu i podiže sigurnost na svim državnim cestama, a takav primjer je i projekt izgradnje mosta u Tuhovcu. Na radnom sastanku smo razgovarali o velikim strateškim projektima koji su bitni za Varaždinsku županiju, a to je izgradnja brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina. Veselim se početku radova, za prvu fazu će u rujnu biti raspisan natječaj, a vrijednost ulaganja je oko 250 milijuna kuna – rekao je ministar Butković.

Investicije Hrvatskih cesta iznimno su važne jer pridonose boljoj protočnosti prometa, a time i većoj sigurnosti svih sudionika u prometu, naglasio je župan Stričak.

– Ulaganja vrijedna više od 172 milijuna već se odvijaju ili će početi na 10-ak lokacija u županiji, a posebno veseli što tu ne stajemo. Ove jeseni se očekuje raspisivanje natječaja za prvu fazu izgradnje brze ceste Varaždin – Krapina, a riječ je o dionici od Varaždina do Cerja Tužnog. Razgovarali smo i o daljnjim projektiranjima istočne obilaznice Varaždina, o izmještanju dionice državne ceste D2 Hrašćica – Petrijanec, za što bi do kraja ove godine trebala biti gotova studija utjecaja na okoliš. Osim o cestovnim projektima, razgovarali smo i o projektu kućanske rampe u Varaždinu. Dogovoreno je da će biti izrađen hodogram svih aktivnosti kako bi se na taj način izašlo u susret Gradu Varaždinu i pomoglo rješavanju problema koji opterećuje stanovnike grada. Na sastanku su bili i predstavnici Grada Ludbrega koji su HŽ-u uputili dopis s molbom za izgradnju bukobrana te još jednog kolosijeka HŽ-a, što bi lokalnim poduzetnicima omogućilo da lakše utovaruju i istovaruju robu – naveo je župan Anđelko Stričak.

U izgradnju mosta duljine 400 metara u Tuhovcu uloženo je oko 10 milijuna kuna s PDV-om.

– Ovo je jedan u nizu mostova koje su Hrvatske ceste izgradile zadnjih godina, nije toliko veliki kao što je Čiovski ili Pelješki most, ali je za ovaj kraj vrlo važan infrastrukturni objekt. Uz izgradnju obilaznice Novoga Marofa, odvija se ulaganje na državnoj cesti D24 Paka – Breznički Hum koje je pri kraju, za mjesec dana će biti dovršen rotor Motičnjak u Varaždinu, a slijedi rekonstrukcija ceste te pješačke i biciklističke staze od Brezničkog Huma prema Breznici. Dakle, slijedi niz aktivnosti na postojećoj mreži cesta koje će povećati sigurnost svih sudionika u prometu – rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Škorić.

Posebno zadovoljstvo iskazala je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Nakon što se o tome govorilo najmanje 20 godina, sada napokon možemo reći da imamo novi most, i to osmi na području Varaždinskih Toplica. Ovo je bila jedna od najkritičnijih točaka na području grada na državnoj cesti D24. Za Hrvatske ceste to možda nisu velike investicije, ali za naš grad i naše mještane su jako važne. Uskoro kreće i izgradnja nogostupa od mosta prema mjestu Tuhovec duljine 950 metara, što je za nas također bitno ulaganje. Stari most će sada služiti za pješake, a o njemu ćemo voditi brigu budući da je zaštićeno kulturno dobro – rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

O značaju obilaznice za Grad Novi Marof govorio je pak gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Obilaznica će zamijeniti državnu cestu D3, kojom prometuje 8.500 vozila dnevno, a državnim cestama D24 i D22 oko 3.500 vozila. Dakle, ovo je veliko rasterećenje za sam centar Novog Marofa koji će se moći razvijati kao urbano središte, a za nas je važno što će se gospodarstvo sada moći širiti upravo prema obilaznici zahvaljujući ulazima i kružnim tokovima te spojnim cestama koje će se ovdje graditi. Dakle, ne samo da će nova obilaznica rasteretiti promet, nego će povećati gospodarske mogućnosti i ulaganja na području Novog Marofa. Očekujemo da ćemo se po novoj obilaznici voziti najkasnije u ožujku iduće godine– rekao je Jenkač.

Radnom sastanku s ministrom Butkovićem prisustvovao je i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji je iskazao zadovoljstvo zaključcima.

Dodajmo da su radnom sastanku prisustvovali i Silvija Zagorec, zamjenica župana, Josip Križanić, predsjednik Skupštine Varaždinske županije, Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta, Zdenko Đuras, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca, Davor Bobičanec, rukovoditelj Poslovne jedinice Hrvatskih cesta Varaždin, Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije, Krunoslav Lukačić, pomoćnik ravnatelja ŽUC-a Varaždinske županije, Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije, Mladen Jakopović, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Varaždinske županije, te Erina Stančin, pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Ludbrega.

1 — 15
2 — 15
3 — 15
4 — 15
5 — 15
6 — 15
7 — 15
8 — 15
9 — 15
10 — 15
11 — 15
12 — 15
13 — 15
14 — 15
15 — 15
15.06.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content