Menu

Učenici slušali predavanja, kušali voće i proveli sat u školskom vrtu i voćnjaku

U sklopu EU projekta Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, koje provodi Ministarstvo poljoprivrede, u našoj su školi 8.rujna provedene i prateće obrazovne mjere.

Učenici 4.a i 4.b razreda slušali su predavanje o poljoprivredi i proizvodnji hrane, a potom je organiziran sat kušanja voća (jabuka) koji je počeo izlaganjem predavačice o jabukama, a zatim kušanjem različitih vrsta jabuka te razgovorom o njihovoj teksturi, boji, okusu i izgledu. Učenici su na kraju dobili tablice za evaluaciju koju su ispunili zajedno s učiteljicama Mirnom Veraja i Biserkom Bešenić.

Tema predavanja, koje su slušali učenici 6.a i 6.b razreda, bila je Voće, povrće i zdravlje – pravilna prehrana, a sljedeći su se sat upoznavali s radovima u školskom vrtu i voćnjaku. Šećući vrtom i voćnjakom, slušali su o kulturama koje se uzgajaju u plastenicima, o vrstama voćka u školskome voćnjaku – kako i kada ih obrezivati i gnojiti za što bolji urod te o korisnim kukcima. Na kraju je učenicima podijeljena edukativna knjižica koju je izdalo također Ministarstvo poljoprivrede. Čitajući knjigu, učenici će naučiti što je poljoprivreda i čime se bave poljoprivrednici, kako se proizvodi hrana i koja je hrana zdrava, upoznat će autohtone pasmine domaćih životinja, a uz pomoć odraslih okušat će se i u rješavanju praktičnih zadataka (saditi voće, povrće ili cvijeće za pčele…)

Predavanja, sat kušanja i sat upoznavanja radova u vrtu i voćnjaku održali su viši stručni savjetnici Ministarstva poljoprivrede Zita Ciler, Jelena Stipetić i Davor Brečak.

Cilj provođenja ovog projekta jest povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kao i podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane školske djece, stoga učenici naše škole imaju jednom tjedno besplatan mliječni i voćni obrok.

Također, škola je dobila i novčanu potporu u iznosu od 8.060,40 kn. Za ta sredstva kupili smo motokultivator, električne škare i ostali alat potreban za rad u vrtu i plasteniku.

1 — 7
2 — 7
3 — 7
4 — 7
5 — 7
6 — 7
7 — 7
10.09.2021
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content