Menu

Udruga žena „Naši cajti” darivala sugrađanke povodom Dana žena – pridružila im se gradonačelnica Ratković

Udruga žena „Naši cajti” Varaždinske Toplice i ove je godine povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, organizirala akciju „Žena-ženi”. Riječ je o tradicionalnoj akciji kojom Udruga obilježava Dan žena podjelom cvijeća svojim sugrađankama.

„Već šest godina zaredom, akcijom Žena ženi obilježavamo Dan žena na ovaj način. Inače smo vrlo aktivne u gradu, ali u ovo vrijeme pandemije nedostaje nam druženja. Starija smo populacija i ne sastajemo se jer se ne usudimo, ali smo jedne drugima velika podrška i stalno si pomažemo, što je iznimno važno u ova današnja vremena korone i izolacije. Nadamo se da će se situacija ubrzo ipak smiriti pa da možemo na pravi način obilježiti našu 10. obljetnicu. Obavile smo sve pripreme – u planu nam je održavanje svečane sjednice, a želimo organizirati i izložbu, kao presjek svega onoga što smo radile u ovih deset godina, popraćeno fotografijama i tekstualnim dijelom. Uz to, planiramo sašiti prepoznatljive uniforme”, kazala je Mara Malenica, predsjednica Udruge.

Udruga žena „Naši cajti” ima 30-ak redovnih i nekoliko potpomažućih članica, njihov je cilj njegovanje kulturoloških obilježja topličkog kraja, a aktivno sudjeluju u svim manifestacijama i događanjima na području Varaždinskih Toplica. Članice udruge vješte su u izradi ručnih radova kao što su vezeni tabletići, nadstolnjaci, privjesci od vune, ali i valjkasti jastuci punjeni vunom ili spužvom. Bave se i proizvodnjom domaćih likera i sokova, ovisno o sezoni, a na lokalnim manifestacijama nude i tradicijske kolače topličkog kraja.

Osim što obilježavanjem Dana žena odaju počast ženama koje su se godinama borile za svoja prava, članice Udruge ovom akcijom žele ukazati na položaj pripadnica ženskog spola u današnjem društvu. U tome im se pridružila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković, jedina žena na takvoj funkciji u Varaždinskoj županiji i jedna od osnivačica Udruge žena „Naši cajti”.

„Na žalost, kod nas još uvijek neka prava žena postoje samo na papiru. Još smo uvijek u podređenom položaju, rad žena ne vrednuje se jednako kao rad muškaraca. To se mora promijeniti jer mi žene zaslužujemo više. Svim ženama od srca čestitam Dan žena, uz poruku da nikad ne posustanu u borbi za ostvarivanje svojih prava”, rekla je gradonačelnica Ratković.

1 — 14
2 — 14
3 — 14
4 — 14
5 — 14
6 — 14
7 — 14
8 — 14
9 — 14
10 — 14
11 — 14
12 — 14
13 — 14
14 — 14
09.03.2021
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content