Menu

Udruga žena „Naši cajti” darivala sugrađanke povodom Dana žena

Udruga žena „Naši cajti” Varaždinske Toplice i ove je godine povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, organizirala akciju „Žena-ženi”. Riječ je o tradicionalnoj akciji kojom Udruga obilježava Dan žena podjelom cvijeća svojim sugrađankama, a ovoga su puta razveselile Topličanke u subotu, 7. ožujka.

„Želja nam je da se ne zaboravi ovaj blagdan, stoga svake godine našim ženama dijelimo cvijeće, kako bi im na taj način uljepšale njihov dan. Prethodnih smo godina obilazile ustanove, među njima i našu Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju, a ovoga smo puta na središnjem gradskom trgu ženama podijelile gotovo 250 jaglaca”, kazala je Mara Malenica, predsjednica Udruge.

Osim što obilježavanjem Dana žena odaju počast ženama koje su se godinama borile za svoja prava, članice Udruge ovom akcijom žele ukazati na položaj pripadnica ženskog spola u današnjem društvu, u kojem još uvijek određena prava postoje samo na papiru.

Udruga žena „Naši cajti” ima 30-ak redovnih i nekoliko potpomažućih članica, njihov je cilj njegovanje kulturoloških obilježja topličkog kraja, a aktivno sudjeluju u svim manifestacijama i događanjima na području Varaždinskih Toplica. Članice udruge vješte su u izradi ručnih radova kao što su vezeni tabletići, nadstolnjaci, privjesci od vune, ali i valjkasti jastuci punjeni vunom ili spužvom.

„Posebno želim istaknuti naše eko vrećice od lanenog platna koje izrađujemo s
različitim motivima, ponajviše motivima Varaždinskih Toplica. Naša udruga sudjeluje i u humanitarnoj akciju „Knit a square” u kojoj se izrađuju dekice za siromašnu i napuštenu djecu Afrike. Članice udruge štrikaju vunene kvadratiće dimenzija 20×20 centimetara, a izrađeni dijelovi deka šalju se u JAR, u centralu Knit a Square, gdje se kvadrati spajaju u dekice i distribuiraju mališanima”, kaže Malenica.

Vrijedi spomenuti i da se članice Udruge žena „Naši cajti” bave i proizvodnjom domaćih likera i sokova, ovisno o sezoni, a na lokalnim manifestacijama nude i tradicijske kolače topličkog kraja.

1 — 10
2 — 10
3 — 10
4 — 10
5 — 10
6 — 10
7 — 10
8 — 10
9 — 10
10 — 10
10.03.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content