Menu

Ulazak Varaždinskih Toplica u međunarodnu asocijaciju EHTTA

Termalizam, odnosno terapeutsko korištenje izvora termalne vode, predstavlja europsku tradiciju koja je prisutna od antike sve do danas. Brojne europske gradove u kojima se nalaze toplice poznavali su još stari Rimljani, a neki od njih imaju impresivne ruševine kupališta i povezanih zgrada. Najpoznatiji gradovi vrhunac slave postignuli su tijekom 18. i 19. stoljeća, kada su razvijeni brojni medicinski i zdravstveni tretmani i kada je pojava željeznice olakšala putovanja.
Varaždinske Toplice, kao najveće i najstarije toplice u RH savršen su primjer njegovanja te tradicije. S arheološkim lokalitetom Aquae Iasae koje su izgradili stari Rimljani kao lječilište, svetište i proročište s javnim, kultnim i kupališnim namjenama samo je nastavljena tradicija staropanonskog plemena Jasi u korištenju ljekovitih izvora termalne vode. Od 1820. godine Varaždinske Toplice imaju stalni liječnički nadzor, a od 1838. godine i stalnu liječničku službu te time počinje djelovati termalno lječilište u modernoj povijesti. Tijekom 19. stoljeća Varaždinske Toplice su mondeno srednjeeuropsko lječilište, izdaju se brošure na stranim jezicima, flašira se ljekovita voda, a kulturan život grada je bogat i raznovrsan.
U Europi se nalaze brojni drugi gradovi s toplicama s jedinstvenim urbanim osobnostima i arhitektonskim stilovima te s različitim tradicijama toplica, izgrađeni na temelju kupanja u termalnim vodama i pijenja tih voda.


Međunarodna neprofitna udruga pod nazivom Europska udruga povijesnih termalnih gradova (E.H.T.T.A.) je osnovana radi stvaranja trajne europske organizacije s ciljem formiranja mreže gradova koji se mogu pohvaliti s prepoznatljivom tradicijom termalnih voda i bogatom baštinom, kako bi se očuvala njihova povijest, kako bi očuvali i štitili njihovu kulturnu baštinu kao termalnih gradova, a uz sve to definirale bi se i kreativne i inovativne politike promocije i poboljšanja. Isto tako, kroz djelovanje Udruge cilj je ojačati suradnju termalnih gradova i lječilišta na Trans-europskoj razini.
Kroz svoje djelovanje EHTTA je formirala i Europsku ruta povijesnih termalnih gradova- kulturnu rutu certificiranu od strane Vijeća Europe kao međunarodnu mrežu održivih turističkih destinacija, koje su bogate povijesnim i kulturnim nasljeđem, destinacije koje koriste mineralnu vodu za zdravlje i blagostanje.
EHTTA je od svojih šest članova utemeljitelja prerasla u zdravo neprofitno udruženje, mrežu od 50 članova u 18 zemalja. To su gradovi koji imaju bogatu povijesnu i kulturnu baštinu i koriste svoje termalne mineralne vode za zdravlje i dobrobit.
Skupština ove međunarodne udruge je krajem siječnja donijela odluku o novim članicama koje su morale zadovoljiti brojne kriterije te su Varaždinske Toplice primljene u termalnu obitelj. Najznačajniji oblici turizma za našu destinaciju, kulturni i zdravstveni, time dobivaju jaču prepoznatljivost i vidljivost ali i brojne promotivne prednosti.
Više informacija na www.ehtta.eu

08.02.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content