Menu

Varaždinske Toplice osigurale 70.000 kuna za pomoć pčelarima

Varaždinske Toplice će tijekom 2019. godine provoditi program poticanja razvoja pčelarstva i to isplatom potpora pčelarima čije su pčelinje zajednice stacionirane na području Grada. Za poticanje razvoja pčelarstva na svojem području, Grad Varaždinske Toplice je u proračunu osigurao iznos od 70.000 kuna.

Neprocjenjiva je važnost pčela za održavanje ekološke ravnoteže, bioraznolikosti u prirodi te za čitav ekosustav. Izvjesno je i to da su okolnosti suvremenog života putem raznih onečišćivača, klimatskih promjena i nestabilnih vremenskih uvjeta dovele do značajne ugroženosti u populaciji pčela diljem Europe, što je na prepoznato i na razini međunarodne zajednice. Stoga, pčelarstvo je iznimno važna, ali i jedna od najosjetljivijih poljoprivrednih grana kojoj se najčešće ne posvećuje dovoljna pažnja. Uvažavajući štetne posljedice koje su nastale za pčelare s našeg područja zbog nestabilnih vremenskih uvjeta tijekom proljetne paše, odlučili smo uvesti model potpore kojom ćemo poticajno djelovati kako na samo pčelarstvo, ali tako i na povećanje broja pčelinjih zajednica na području našeg Grada. Stoga, osigurali smo svim pčelarima koji imaju stacioniran pčelinjak na području Grada, potporu u visini od 75,00 kuna po pčelinjoj zajednici, prema broju zajednica upisanih u Evidenciji pčelara i pčelinjih zajednica na dan 30. travnja 2019. Ujedno, pokrit ćemo 50% troškova kupnje novih pčelinjih zajednica u razdoblju od 1. svibnja do 31. prosinca 2019. godine, ali najviše do iznosa od 375,00 kuna po jednoj pčelinjoj zajednici – izvijestila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Pčelari zainteresirani za ostvarivanje poticaja dužni su dostaviti zahtjev za dodjelu potpora, potvrdu o upisu u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, presliku računa ili druge vjerodostojne isprave izdane po ovlaštenom prodavatelju pčelinjih zajednica, presliku osobne iskaznice, presliku izvatka iz obrtnog registra ili rješenja o osnivanju OPG-a i izjavu o korištenju osobnih podataka. Zahtjev se predaje na posebnom obrascu koji je moguće preuzeti na internetskim stranicama Grada ili osobno u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Varaždinskih Toplica. Zahtjevi će se zaprimati do kraja ove proračunske godine ili do iskorištenja sredstava, time da će se, u slučaju povećanog interesa, po potrebi, razmotriti mogućnost povećanja sredstava namijenjenih za ovu svrhu, rebalansom proračuna.

1 — 6
2 — 6
3 — 6
4 — 6
5 — 6
6 — 6
10.07.2019
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content