Menu

Varaždinske Toplice pravi su rimski welness, a bogata kulturna baština te brojne zanimljivosti koje kriju predstavljene su hrvatskoj javnosti

Bogata kulturna baština i brojne zanimljivosti koje Varaždinske Toplice, pravi rimski welness kriju predstavljene su ovih dana i hrvatskoj javnosti. Naime, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović u dvije je emisije Hrvatskog radija javnosti predstavila topličko bogato kulturno nasljeđe.

U Zavičajnom muzeju i arheološkom parku Aquae Iasae boravila je novinarka Irena Plejić Premec, urednica emisije „Poveznice” koja je snimila dvije radijske emisije – „Rimski welness” i „Za zdravlje tijela i duha” s ciljem predstavljanja bogate kulturne baštine Grada Varaždinske Toplice.

-Prva emisija snimljena je uživo na otvorenom u vanjskom prostoru centra povijesne jezgre Grada i arheološkog parka. U emisiji je na vrlo zanimljiv i popularan način predstavljen arheološki park Aquae Iasae s povijesnim podacima i zanimljivostima iz bogate geološke i arheološke povijesti vezane uz termalnu sumpornu vodu, zatim sastavni dijelovi arheološkog lokaliteta, bogata spomenička baština od antičkih kipova bogova i božica do sitnih detalja iz arhitekture spomenutog lokaliteta, ali i zanimljivosti vezanih uz postupak rimske masaže, zabave Rimljana kao i pojedinosti na koji način se bogata toplička baština uspjela očuvati do danas – objasnila je ravnateljica Vlahović.

Druga je emisija pak snimljena u stalnom arheološkom postavu Muzeja i ona predstavlja bogatu lječilišnu povijest grada s poznatim kupališnim zgradama, od Konstantinova doma, do Lovrine i
Pučke kupelji.

-Veći dio druge emisije slušateljima je predstavio sva bitna povijesna događanja vezana uz izgradnju, djelovanje i uništenje Josipove kupelji – dodala je Vlahović.

Inače, Muzej je od građana dobio i nove povijesne predmete vezane uz Josipovu kupelj i hotel koji će upotpuniti njihovu povijesnu zbirku. Uz mnoge bitne podatke, ravnateljica Vlahović je hrvatskoj javnosti predstavila i malu bilježnicu s opisom svih građevinskih materijala koje su građani kupili prilikom gradnje poznatog hotela u periodu nakon rata koju je Muzeju poklonila profesorica Silvija Novak.

Uz to, javnosti je po prvi puta predstavljeno malo cjedilo za čaj koje je Muzeju poklonila muzejska savjetnica Marina Šimek, a osim baštine predstavljena je i jedna turističko-gastronomska atrakcija – kupališna torta.

Obje emisije dostupne su u Slušaonici Hrvatskog radija, a iz Zavičajnog muzeja i Grada pozivaju sve građane, kao i ljubitelje povijesti i kulturne baštine da poslušaju emisije i nauče više o bogatoj kulturnoj baštini Varaždinskih Toplica.

1 — 2
default
2 — 2
24.04.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content