Menu

Varaždinske Toplice već četvrti put domaćin Dana hrvatskog kulinarstva

Varaždinske Toplice već su četvrti put domaćin Dana hrvatskog kulinarstva, a ovogodišnje 14. izdanje okupilo je oko 130 domaćih i inozemnih kuharskih i slastičarskih majstora koje  povezuje ljubav prema kuhanju i kreiranju jela.

Četverodnevna manifestacija počela je u ponedjeljak, održava se u kongresnoj dvorani hotela Minerva, a kuhari i slastičari svoje će vještine, kreativnost i poznavanje tehnika moći odmjeriti u nekoliko kategorija.

Kuhari s najvećim ambicijama sudjelovat će u natjecanju „Bocuse d’Or Croatia“, a pobjedniku, čije proglašenje će biti u četvrtak, pripast će ugledna pozicija predstavnika Hrvatske na sljedećem izdanju najprestižnijeg svjetskog individualnog natjecanja u kulinarstvu – Bocuse d’Or Europe.

Učenicima srednjih strukovnih škola pruža se prilika pred žirijem pokazati naučene tehnike i novi pristup kulinarskom izričaju natjecanjem u kategorijama 12. Kamelija kupa, a najbolje očekuju vrijedne nagrade brojnih sponzora, između ostalog stipendije visokog kulinarskog učilišta Aspira.

Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice Varaždinskih Toplica podsjetila je da su Varaždinske Toplice jedna od najznačajnijih kontinentalnih turističkih destinacija istaknuvši kako su i ovakve manifestacije iznimno značajne za turizam.

– Posebno mi je drago da smo već više godina domaćini Danima hrvatskog kulinarstva koji se kao manifestacija sve više razvijaju i iz godine u godinu je sve više sudionika i predavača svjetske klase, pa su tu top kuhari, reprezentativci iz Francuske i Grčke. Drago mi je da je naša Minerva domaćin ovakvom natjecanju, odnosno edukacijama i da se Varaždinske Toplice i tim eventom upisuju na turističku kartu kao gastro točka – rekla je Husnjak.

Dodala je da se kao najveći problem iz godine u godinu pokazuje nedostatak kvalitetne radne snage te zaključila da je upravo stoga važno da se ovakva natjecanja održavaju u Varaždinskim Toplicama.

– Ovo je jedan od načina da se potaknu mladi koji su odabrali smjerove kuharstva i slastičarstva da se teži kvaliteti, konstantnoj, cjeloživotnoj edukaciji i da zbilja danas-sutra u našem turizmu imamo top kvalitetne, domaće radne ljude – kazala je Lana Husnjak.

Aleksandar Aki Vucković iz ureda Hrvatskog kuharskog saveza rekao je kako se na natjecanju predstavilo i troje učenika iz Varaždinske županije, svo troje iz Gospodarske škole Varaždin s mentoricom Nevenkom Bosilj. Među učenicima je i Izabel Leona Koman iz 3. b razreda, smjer kuhar, a na natjecanju se predstavila tortom.

– Tema je trebala biti zima. Na biskvit ide bijela krema, žele od cijeđenog soka naranče i mousse od čokolade i na vrh mirror uz dekoraciju od bijele čokolade. Od natjecanja očekujem novo iskustvo, nadam se da će sve biti super. Nije mi bitna pobjeda, ali ne bi bilo loše – izjavila je Izabel Leona te dodala da kuhar nije baš cijenjeno zanimanje.

– Za to sam se zanimanje odlučila sasvim spontano, ali nisam požalila. Zasad planiram raditi ostati u struci – zaključila je.

Natjecanje se odvija i pod budnim okom predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog koji je istaknuo da je ova manifestacija važna iz nekoliko razloga, a jedan od njih je prezentacija domaćih proizvoda iz Varaždinske županije.

– Naša županija jedna je od onih koje su brendirale i zaštitile najviše proizvoda u Hrvatskoj, te kuhari koji dolaze mogu kroz zadane teme i pristup tim namirnicama nešto više saznati o samim namirnicama i spremanju novih jela. Na taj način širimo i proizvodnju i prodaju tih namirnica.  U natjecanju se koriste namirnice iz naše bogate gastronomske ponude; od varaždinskog bučinog ulja, heljde, prezentacije mlinčanog kolača iz Lepoglave, trnovečke makovnjače, OPG-a Pocedulić s heljdom, ludbreškog meda, vinara Varaždinske županije – rekao je Crleni.

Ocjenjivački žiri kroz ova četiri dana činit će tridesetak članova koji će se izmjenjivati po kategorijama, a natjecanja se održavaju u mobilnim kuhinjskim jedinicama, i otvorena su za javnost.

Proglašenje slastičarskog prvaka održat će se u utorak, a tko je novi kuharski prvak doznat ćemo u četvrtak. Pobjednici osvajaju prestižnu titulu državnog prvaka Hrvatske u kuharstvu, odnosno slastičarstvu.

 

1 — 13
2 — 13
3 — 13
4 — 13
5 — 13
6 — 13
7 — 13
8 — 13
9 — 13
10 — 13
11 — 13
12 — 13
13 — 13
05.04.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content