Menu

„Zelena čistka“ u Varaždinskim Toplicama – volonteri očistili 70 kubika otpada odbačenog u okoliš

Varaždinske Toplice i ove su se godine uključile u „Zelenu čistku“, najveću ekološku volontersku akciju koja se održava povodom Dana planete Zemlje. Stanovnici mjesnih odbora zasukali su rukave te se zaputili u čišćenje otpada odbačenog u okoliš u svojem okruženju..
U Vrtlinovcu se čistio cestovni pojas prema Haliću, a uz angažman najmlađeg uzrasta vatrogasaca DVD-a Vrtlinovec prikupljeno je oko sedam kubnih metara smeća.
U Varaždinskim Toplicama od smeća je očišćena šuma iza nogometnog igrališta Mladosti te ulaz u Toplice s novomarofske strane. Akciji su se uz Mjesni odbor odazvali i članovi DVD-a V. Toplice te NK Mladosti čiji su limači imali svoju posebnu eko akciju.
– „Zelena čistka“ je bila i prilika da naše najmlađe nogometaše upoznamo o kakvoj je akciji riječ. Odvojili smo pola sata prije treninga te smo razgovarali o važnosti čuvanja okoliša u kojem boravimo, ali i u kojem žive razne životinje i biljke – rekao je Tomislav Matkun, predsjednik Nogometnog kluba Mladost.
Članovi DVD-a Leskovec očistili su stari tok Bednje. Eko akcija bila je prilika da se pokosi trava i uredi cijela lokacija, a prikupljen je pun kontejner smeća.
Mladi mještani Jalševca također su se okupili uz Bednju te isto prikupili pun kontejner smeća iz prirode. Očišćeni su i prilazni putovi.
– Nadamo se da nesavjesni građani više neće odlagati smeće uz poljske putove i tok Bednje. Postoje za to propisana mjesta i nema potrebe zagađivati okoliš – poručili su mladi Jalševčani.
U „Zelenoj čistki“ u Tuhovcu sudjelovao je Mjesni odbor, DVD Tuhovec te ŠNK Polet. Okupilo se 30-ak mještana, a posebno veseli što su veliki broj volontera bili najmlađi mještani.
– To je vrlo važno naglasiti jer edukacijom mladih dugoročno se sprečava nesavjesno ponašanje prema okolišu. Posla je, nažalost kao i svake godine bilo mnogo. No još jednom smo pokazali kako smo jači od nesavjesnih ljudi – poručio je Miran Plišo iz Tuhovca, gdje se osim čišćenja korita rijeke Bednje, krčilo i raslinje na putu od Tuhovca prema Lukačevcu. Nakon akcije volonteri su nastavili druženje na tuhovečkoj Milini.
Akciji čišćenja pridružili su se i mještani Drenovca te Grešćevine, koji su također na području svojih Mjesnih odbora sakupili nesavjesno odbačeni otpad.
– Petu godinu zaredom Udruga „Biserna dolina“ zajedno sa Mjesnim odborom Grešćevina – Retkovec Svibovečki te DVD-om Grešćevina sudjeluje u akciji za čišće i zelenije sutra. Čistili smo i uređivali naselja i njegovu okolicu, prikupljenim otpadom napunili pun kontejner, a granje i drugo raslinje spalili pod nadzorom DVD-a Grešćevine. Na kraju akcije uslijedilo je zasluženo zajedničko druženje uz okrjepu. Budući da je cijela 2018. u znaku čišćenja i uređenja okoliša, naša Udruga će nastaviti sa započetim aktivnostima tijekom cijele godine – naglasila je Biserka Vudrag, predsjednica Udruge „Biserna dolina“.
Svake godine u „Zelenu čistku“ uključuju se i članovi obiju lovačkih udruga koje djeluju na području Grada. Tako su članovi Lovačke udruge „Kalnik“ čistili na području svog lovišta u Poljani, Leskovcu, Drenovcu i Svibovcu te pritom napunili dva puna kontejnera otpada. Lovačko društvo „Jelen“ uklonilo je otpad s području lovišta pod njihovom upravom koje obuhvaća Vrtlinovec, Pišćanovec i Varaždinske Toplice.
Pokrovitelj cijele akcije bio je Grad Varaždinske Toplice, koji je osigurao više od 20 tisuća kuna za trošak odvoza i zbrinjavanja prikupljenog smeća. Naravno, valja spomenuti i angažman gradske komunalne tvrtke Forum koja je pomogla svojom opremom i logistikom. Inače, „Zelenom čistkom“ uklonjeno je iz prirode više od 70 kubnih metara otpada, koji je zbrinut od strane komunalnog koncesionara, tvrtke Eko-flor plus.

1 — 30
2 — 30
3 — 30
4 — 30
5 — 30
6 — 30
7 — 30
8 — 30
9 — 30
10 — 30
11 — 30
12 — 30
13 — 30
14 — 30
15 — 30
16 — 30
17 — 30
18 — 30
19 — 30
20 — 30
21 — 30
22 — 30
23 — 30
24 — 30
25 — 30
26 — 30
27 — 30
28 — 30
29 — 30
30 — 30
10.05.2018
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content