Menu

„Zelenoj čistki“ u Varaždinskim Toplicama pridružili se mještani, DVD-i, udruge i mjesni odbori

Akcija „Zelena čistka“ i ove je godine s velikim uspjehom provedena na području Grada Varaždinskih Toplica. Brojne udruge, mjesni odbori, dobrovoljna vatrogasna društva i pojedinci, okupili su se na nekoliko lokacija kako bi toplički okoliš očistili od ilegalno odbačenog smeća.

Udruga žena „Svibovečki zvon“ bila inicijator radne akcije u Svibovec, a vrijedne članice Udruge pridružile su se i zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja na području Grada Varaždinskih Toplica. Unatoč prohladnom vremenu okupilo se 15-ak mještana Svibovca, starih i mladih, ali svi s istom željom za buđenjem svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša.

– Od osnivanja Udruge 2013. godine redovito se pridružujemo ovoj hvalevrijednoj radnoj akciji i veseli nas što se svake godine broj volontera povećava. Svima bi nam trebalo biti u interesu čuvati prirodu, svoje mjesto pod suncem i okolinu u kojoj živimo jer će nam tako svima biti ljepši i bolji život u zajednici i šire – istaknula je predsjednica Udruge, Verica Pantaler.

U naselju Greščevina u akciji „Zelena čistka“ sudjelovao je Mjesni odbor, DVD i Udruga „Biserna dolina“. Ove godine akcija se u Greščevini održala u dva termina, 30. ožujka i 13. travnja. Prvu subotu očišćeno je naselje, ali i zasađeno te uređeno cvijeće, dok je druge subote prikupljeno smeće s divljih odlagališta.

– Žaloste nas prizori iz naših okolnih šuma koji se svake godine ponavljaju. Očito je da se moramo sami pozabaviti nepozvanim gostima koji dolaze s nepoželjnim „paketima“. No, uskoro im spremamo iznenađenje – poručuju mještani Greščevine.

U Tuhovcu su snage udružili Mjesni odbor i tuhovečki DVD, a okupilo se 35 mještanki i mještana. Tijekom akcije uređeno je dječje igralište, čistilo se kupljeno zemljište, ali i korito rijeke Bednje.

– Nažalost, svake godine na istim lokacijama dočekuje nas velika količina otpada. No, uključivanje naših najmlađih u akcije daje nam nadu u čišći i ljepši okoliš. Zahvaljujemo se Gradu Varaždinske Toplice na financijskoj potpori ove hvale vrijedne akcije kao i samoj gradonačelnici Dragici Ratković koja je svojim prisustvom pružila podršku. Nadamo se da će naš trud uroditi plodom te da će nas sljedeće godine dočekati manje smeća – istaknuo je Marko Plišo, zapovjednik DVD-a Tuhovec.

U Leskovcu su otpad iz okoliša uklonili članovi DVD-a, a u Drenovcu je mještane u akciju „Zelena čistka“ okupio Mjesni odbor. U Varaždinskim Toplicama ilegalna odlagališta uklonili su članovi Moto kluba Aqua bikers, Udruge žena „Naši cajti“ i Lovačke udruge Varaždinske Toplice, a svima njima na usluzi su stajali i članovi Lovačke udruge Kalnik.

Zelena čistka je, inače, dio globalne akcije „World Cleanup“ koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu. Ideja za projekt krenula je iz estonske građanske inicijative „Let’s do it!“ („Učinimo to!“) koja je 3. svibnja 2008. godine okupila 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji uklonili 10.000 tona otpada u samo pet sati.

U Hrvatskoj se inicijativa redovito provodi od 2012. godine i najveća je ekološka volonterska akcija u kojoj svake godine sudjeluje više od 50.000 volontera koji prikupe od 3 do 6000 tona otpada.

1 — 26
2 — 26
3 — 26
4 — 26
5 — 26
6 — 26
7 — 26
8 — 26
9 — 26
10 — 26
11 — 26
12 — 26
13 — 26
14 — 26
15 — 26
16 — 26
17 — 26
18 — 26
19 — 26
20 — 26
21 — 26
22 — 26
23 — 26
24 — 26
25 — 26
26 — 26
23.04.2019
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content