Menu

Željko Dvekar, zapovjednik legendarnih „Puma, promaknut je u čin generala

Željko Dvekar, zapovjednik 7. gardijske brigade „Puma“ promaknut je u čin generala. Naime, nakon nedavnih izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kojim je ispravljena nepravda iz 2002. godine, kada taj isti Zakon nije predviđao što s osobama koje su imale čin stožernog brigadira, a otišle su iz obrambenog sustava do 2004. godine, danom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona prevode se u čin brigadnog generala.

Uručenje ukaza o promaknuću u brigadnog generala održano je u Ministarstvu obrane, a Dvekaru je ukaz uručio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

Generalu Dvekaru čestitke na promaknuću uputila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković.

– Iako se, prema našem poimanju, radi samo o formalnosti koja je omogućena najnovijim zakonodavnim izmjenama jer ste, zbog svojih zasluga u ratno doba i postignuća u mirnodopsko razdoblje, u našim očima oduvijek uživali najveće moguće poštovanje, zahvalni smo što je ovim imenovanjem dana i službena potvrda vašem profesionalnom vojnom putu i doprinosu koji ste osobno dali u stvaranju i obrani drage nam domovine – istaknula je gradonačelnica Ratković.

Željko Dvekar pristupio kao dragovoljac 1. rujna 1991. godine 3. gardijskoj brigadi „Kune“ s kojom sudjeluje u obrani istočne Hrvatske, a po osnivanju „Puma“ prelazi u njihov sastav i nastavlja svoj ratni put. Bio je ratni zapovjednik 1. pješačke bojne 7. gardijske brigade, čiji su pripadnici prvi ušli u oslobođeni Knin. Tijekom Domovinskog rata u sastavu gardijskih brigada prošao je sve dužnosti, od zapovjednika desetine, voda, izvidničke satnije, pješačke bojne, brigade, a svoju vojnu karijeru završava na mjestu načelnika pješaštva u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske.

Odlikovan je s devet visokih vojnih odličja od strane prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

1 — 2
2 — 2
04.05.2018
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content